Sköt om din altan

En altan behöver underhåll regelbundet för att hålla sig snygg länge. Vi i Villa ger bästa tipsen för de vanligaste träslagen.

olja terrass


För att få en snygg altan behöver du underhålla den med jämna mellanrum. Foto: Willab Garden

Hur mycket du behöver underhålla din altan beror givetvis på vilket virke du valt samt hur det är förarbetat. Många trätrallar behöver inte behandlas utan har ett fullgott skydd i sig själva. Med tiden grånar träet av solens strålar och vill du för syns skull behålla en mörkare färg kan du behandla med olja. Kom dock ihåg att inte hoppa över något steg i ytbehandlingsprocessen. Du bör göra ordentligt rent innan du oljar in, annars kan mikroorganismer låsas in i träet. Med lite otur kan det då skapas mögeltillväxt under oljan.

Impregnerat trä

Impregnerat trä ska vara NTR-klassat om man ska våga lita på att det ska ha lång livslängd. Det finns importerade varianter som inte håller måttet så se till att du får rätt märkning. NTR-impregnerat trä ger ett långvarit skydd mot röta och behöver egentligen inte ytterligare behandling. Men för att behålla det fräscha utseendet och minska träets fuktupptagning kan man bestryka det med träolja. Det viktiga är att använda en olja som inte möglar utan har ett mögelskydd, en fungicid, i sig. Annars kan trallen svartna på en vecka.

Ceder

Ceder är rötbeständigt av naturen men kan oljas in för att behålla färgen bättre. Ytliga alger och smuts som ändrar utseendet kan tvättas bort.

Furukärna & Lärkkärna

Behöver egentligen ingen behandling. Kommer som de andra träslagen att gråna. Om du ändå vill olja in, kan en behandling med borsalt emellan träet och oljan vara bra för att slippa mögelangrepp.

Tropiska träslag, till exempel Cumaru

Cumaru är väldigt tåligt, ungefär som teak. Träet kommer att mogna och gråna av solen men skyddet kommer att vara intakt. Väljer du att göra en ytbehandling är det viktigt att du rådfrågar en fackhandlare så att du får rätt produkt.

Rengöring

Vare sig man oljar in eller inte blir alla däck nersmutsade. Rengöringen kan göras med skurborste, vatten och såpa. Det finns även speciella mögel- och altantvättmedel. Du kan använda högtryckstvätt men tänk på att inte gå för nära med högtryckstvätten så att träets fibrer skadas. Var speciellt försiktig med de lite mjukare träslagen då deras yta lätt kan bli ruggad.
Klorin kan användas mot missfärgningar på en hårt angripen träyta.

Tänk på att virket måst torka ordentligt innan du ytbehandlar det. Vänta gärna någon extra dag efter att det känns torrt.

Rengöring och olja är a och o för altangolvet. Foto: Kaisa Magnusson/Träskydd

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar