Förmodligen kan detta förklaras med Feng Shui (gammalt kinesiskt sätt att inreda), men det viktigaste för mig är känslan. Att på morgonen kunna smita ut genom dörren i vardagsrummet och sitta i morgonrocken på kanten av terrassen med fötterna i gräset är underbart.
Jag hade redan en uteplats, men den hade bara anslutning till huset, det gick alltså inte att komma ut i trädgården den vägen. Därför beslutade jag mig för att bygga på ett trädäck och göra en liten trappa ned till gräsmattan. Resultatet blev ett generöst och vackert extra rum, som länkar huset med trädgården.
Bra verktyg:
Workmate eller någon typ av hyvelbänk
Kap och gersåg, eller handsåg och gerlåda
Gersåg
Cirkelsåg
Sticksåg
Borrhammare, (om man skall fästa i väggen som här).
Spade
Skottkärra
Stämjärn
Rasp
Hyvel, gärna eldriven
Skruvdragare
Hammare
Vattenpass
Materialet till altanen:
Gjutrör
Armeringsjärn
Stolpskor
Grovbetong, färdigblandad i säckar
Balkskor
Expanderbult ( att skruva fast reglarna i väggen med om det är betongvägg)
Trallskruv
125×4,0 galvaniserad spik
50 mm dyckert till räcket (galvaniserad)
Ankarspik, till balkskorna
Fransk träskruv till stolpskorna
Stolpar, furu 95×95 mm obehandlad
Stommen och stegen till trappen, gran 45×145 mm obehandlad
Trall, gran 34×120 mm obehandlad
Överliggare, samma som trall
Spjälhållare och grind, gran 45×70 mm
Spjälor, kälad notläkt, gran 16×45 mm till spjälor.
Vagnstycken, gran 45×195 mm
Grindklinka
Ledstångjärn
Trälasyr, vi använde Nordsjös Tinova vattenbaserad lasyr, bruten i färgkod S1010-Y10R
Gör så här
Trädäcket/terassen
1. Gräv hål för plintgjutningen, 60 cm djupa = frostfritt i Stockholmstrakten, djupet skiljer sig i olika delar av landet. Placera hålen beroende på hur stor altanen blir. Om altanen är exempelvis 2.40 meter bred och du använder 45×45 så är maxavståndet mellan stolparna 1,55 meter. Om du byter bärbjälkarna till 45×125 så är maxavståndet 2.05 meter.
Sätt i gjutrör, 150 mm i diameter och 60 cm höga så att du kan gjuta till marknivå utan att rören syns.
2. Blanda betongen ordentligt. Enklast blandar du på en stor och kraftig bit plywood, eller i en hink med borrmaskin med monterad blandborr och på lågt varvtal ) med spade, fyll rören och stick ner stolpskorna i den blöta betongen.
Låt sedan betongen ”brinna” till nästa dag.
3. Skruva fast stolparna i stolphållarna med fransk träskruv. Rikta in stolparna med vattenpass så de står i lod.
4. Nu ska regeln fästas i huset. Mät från väggen med vattenpass, markera överkant där reglarna ska gå mot väggen och bulta fast regeln i väggen med expanderbultarna (om du har ett trähus, andra material kräver andra typer av bultar).
Lägg vänster sidoregel på högkant från väggen till den första stolpen, och fortsätt med fronten och sidorna så det formas en ram. Här jackades stolparna ur med handklinga och stämjärn för att ramen skulle komma i fas med stolparna. Det behövs inte, men blir snyggast.
5. Bygg på med tvärgående reglar, vi gjorde c/c 70 cm, vilket betyder att man mäter mitten från en regel till mitten på nästa och 70 cm markerar avståndet. De räcker här eftersom trallen var så pass kraftig, annars är c/c 60 ett vanligt mått.
6. Nu är det dags att börja skruva trall. Placeras med 5 mm mellanrum. Behandla gärna ytan direkt med olja för att undvika svårbortagna fläckar. (Obs! Gäller inte tryckimpregnerat trä) Se till att oljan kommer ner i skarvarna ordentligt.
7. Börja sedan med staketet. Såga av stolparna så de blir lika höga, 83-87 cm från trallen. Det färdiga räcket ska vara minst 90 centimeter högt, (av säkerhetsskäl minst 110 centimeter om altanen sitter högt upp).
Spika fast brädor på väggen där reglarna skall fästa. Vi använde trallvirket till det, och sågade ner dem till stolpbredd.
Skråspika fast reglarna, här med måtten 45×70 med 125 mm spik. Börja från väggen och gå sedan från stolpe till stolpe, cirka 95 mm ovanför trallen. Detta för att få ett luftigt intryck på altanen.
Överregeln spikas i fas med stolparnas höjd.
Skråspika betyder att man spikar med 45 graders vinkel uppifrån och in i vägg eller stolpe.
8. Spika fast överliggaren.
Spika fast spjälorna med dyckert från utsidan. Vi köpte kälad notläkt eftersom det även använts på husets panel.
Trappen
1. Trappen ska givetvis anpassas efter höjden från marken upp till trallen. Ett normalt trappsteg är 150-180 mm. Dela alltså höjden på altanen med höjden på trappsteget så får du ut antalet trappsteg. Gör likadant när du beräknar längden på trappen. (Vinkeln skall vara 90 grader när du mäter). Stegdjupet skall vara ca 300, dela det med längden på trappen. Tex om du har fyra steg så blir trappans längd 1200mm. Trappformeln är två sättstegshöjder plus ett insteg = 63 cm.
2. När du fått fram höjdmåttet på trappstegen är det dags att skruva fast stegen på vangstyckena. På min trapp skruvades först en list fast i vangsstycket, för att få det stadigare. Skruva också fast stegen i listen.
Grinden
1. Använd materialet, 45×70 mm, till grindens ram. Gör en ram som passar i grindhålet, minus gångmån, ca 1 cm på varje sida.
Sätt ihop ramen halvt i halvt, limma och skruva.
Spika på samma spjälor som på räcket. Skruva fast gångjärnen i grinden. Passa in den och skruva fast den andra delen av gångjärnen i stolpen. Montera överliggaren, och anpassa den genom att såga av hörnen så grinden kan öppnas. Montera slutligen grindklinkan, och runda hörnen på överliggarna för att få ett enhetligt intryck.