Trivsammare terrass

Aldrig har vi spenderat så mycket härlig tid i trädgården som när terrassen fick ett trädäck och en liten trappa ned till gräsmattan.

Att bygga till

Förmodligen kan detta förklaras med Feng Shui (gammalt kinesiskt sätt att inreda), men det viktigaste för mig är känslan. Att på morgonen kunna smita ut genom dörren i vardagsrummet och sitta i morgonrocken på kanten av terrassen med fötterna i gräset är underbart.

Jag hade redan en uteplats, men den hade bara anslutning till huset, det gick alltså inte att komma ut i trädgården den vägen. Därför beslutade jag mig för att bygga på ett trädäck och göra en liten trappa ned till gräsmattan. Resultatet blev ett generöst och vackert extra rum, som länkar huset med trädgården.

Bra verktyg:

Workmate eller någon typ av hyvelbänk

Kap och gersåg, eller handsåg och gerlåda

Gersåg

Cirkelsåg

Sticksåg

Borrhammare, (om man skall fästa i väggen som här).

Spade

Skottkärra

Stämjärn

Rasp

Hyvel, gärna eldriven

Skruvdragare

Hammare

Vattenpass

Materialet till altanen:

Gjutrör

Armeringsjärn

Stolpskor

Grovbetong, färdigblandad i säckar

Balkskor

Expanderbult ( att skruva fast reglarna i väggen med om det är betongvägg)

Trallskruv

125×4,0 galvaniserad spik

50 mm dyckert till räcket (galvaniserad)

Ankarspik, till balkskorna

Fransk träskruv till stolpskorna

Stolpar, furu 95×95 mm obehandlad

Stommen och stegen till trappen, gran 45×145 mm obehandlad

Trall, gran 34×120 mm obehandlad

Överliggare, samma som trall

Spjälhållare och grind, gran 45×70 mm

Spjälor, kälad notläkt, gran 16×45 mm till spjälor.

Vagnstycken, gran 45×195 mm

Grindklinka

Ledstångjärn

Trälasyr, vi använde Nordsjös Tinova vattenbaserad lasyr, bruten i färgkod S1010-Y10R

Gör så här

Trädäcket/terassen

1. Gräv hål för plintgjutningen, 60 cm djupa = frostfritt i Stockholmstrakten, djupet skiljer sig i olika delar av landet. Placera hålen beroende på hur stor altanen blir. Om altanen är exempelvis 2.40 meter bred och du använder 45×45 så är maxavståndet mellan stolparna 1,55 meter. Om du byter bärbjälkarna till 45×125 så är maxavståndet 2.05 meter.

Sätt i gjutrör, 150 mm i diameter och 60 cm höga så att du kan gjuta till marknivå utan att rören syns.

2. Blanda betongen ordentligt. Enklast blandar du på en stor och kraftig bit plywood, eller i en hink med borrmaskin med monterad blandborr och på lågt varvtal ) med spade, fyll rören och stick ner stolpskorna i den blöta betongen.

Låt sedan betongen ”brinna” till nästa dag.

3. Skruva fast stolparna i stolphållarna med fransk träskruv. Rikta in stolparna med vattenpass så de står i lod.

4. Nu ska regeln fästas i huset. Mät från väggen med vattenpass, markera överkant där reglarna ska gå mot väggen och bulta fast regeln i väggen med expanderbultarna (om du har ett trähus, andra material kräver andra typer av bultar).

Lägg vänster sidoregel på högkant från väggen till den första stolpen, och fortsätt med fronten och sidorna så det formas en ram. Här jackades stolparna ur med handklinga och stämjärn för att ramen skulle komma i fas med stolparna. Det behövs inte, men blir snyggast.

5. Bygg på med tvärgående reglar, vi gjorde c/c 70 cm, vilket betyder att man mäter mitten från en regel till mitten på nästa och 70 cm markerar avståndet. De räcker här eftersom trallen var så pass kraftig, annars är c/c 60 ett vanligt mått.

6. Nu är det dags att börja skruva trall. Placeras med 5 mm mellanrum. Behandla gärna ytan direkt med olja för att undvika svårbortagna fläckar. (Obs! Gäller inte tryckimpregnerat trä) Se till att oljan kommer ner i skarvarna ordentligt.

7. Börja sedan med staketet. Såga av stolparna så de blir lika höga, 83-87 cm från trallen. Det färdiga räcket ska vara minst 90 centimeter högt, (av säkerhetsskäl minst 110 centimeter om altanen sitter högt upp).

Spika fast brädor på väggen där reglarna skall fästa. Vi använde trallvirket till det, och sågade ner dem till stolpbredd.

Skråspika fast reglarna, här med måtten 45×70 med 125 mm spik. Börja från väggen och gå sedan från stolpe till stolpe, cirka 95 mm ovanför trallen. Detta för att få ett luftigt intryck på altanen.

Överregeln spikas i fas med stolparnas höjd.

Skråspika betyder att man spikar med 45 graders vinkel uppifrån och in i vägg eller stolpe.

8. Spika fast överliggaren.

Spika fast spjälorna med dyckert från utsidan. Vi köpte kälad notläkt eftersom det även använts på husets panel.

Trappen

1. Trappen ska givetvis anpassas efter höjden från marken upp till trallen. Ett normalt trappsteg är 150-180 mm. Dela alltså höjden på altanen med höjden på trappsteget så får du ut antalet trappsteg. Gör likadant när du beräknar längden på trappen. (Vinkeln skall vara 90 grader när du mäter). Stegdjupet skall vara ca 300, dela det med längden på trappen. Tex om du har fyra steg så blir trappans längd 1200mm. Trappformeln är två sättstegshöjder plus ett insteg = 63 cm.

2. När du fått fram höjdmåttet på trappstegen är det dags att skruva fast stegen på vangstyckena. På min trapp skruvades först en list fast i vangsstycket, för att få det stadigare. Skruva också fast stegen i listen.

Grinden

1. Använd materialet, 45×70 mm, till grindens ram. Gör en ram som passar i grindhålet, minus gångmån, ca 1 cm på varje sida.

Sätt ihop ramen halvt i halvt, limma och skruva.

Spika på samma spjälor som på räcket. Skruva fast gångjärnen i grinden. Passa in den och skruva fast den andra delen av gångjärnen i stolpen. Montera överliggaren, och anpassa den genom att såga av hörnen så grinden kan öppnas. Montera slutligen grindklinkan, och runda hörnen på överliggarna för att få ett enhetligt intryck.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar