Planera fasadmålningen – så gör du

Hur går man tillväga när man ska måla om husets fasad? Här är målaremästaren Ken Kennards tips för fasadmålning.


I år måste vi verkligen ta tag i projektet måla om huset. Vi har redan börjat titta på färger, men är nybörjare på området och tänkte göra jobbet helt själva. Hur går man tillväga för att måla fasaden på ett trähus? Vad ska vi tänka på? Vi har ett gult hus som vi drömmer om att måla rött. Måste vi skrapa av den gamla färgen då?

Lillan

Svar: Oftast behöver man inte skrapa bort allt färg utan bara det som sitter löst. Det är viktigt att veta vilken sorts färg huset är målat med tidigare. Slamfärg kan bara målas över med annan slamfärg. Alkydfärger (modernare oljefärg) kan målas över med akrylatfärg men inte tvärtom. Är det linoljefärg bör man fortsätta med det. Folksams fasadfärgstest är en bra vägled-ning i val av fabrikat – testet hittar du på Viivilla.se.

Gör så här:

  • Tänk på att det alltid tar längre tid än vad man tror att måla om. Vanligaste misstaget människor gör är att underskatta hur mycket tid som krävs för att måla om ett hus. Ställ dig frågan: orkar, hinner och vill du måla om ditt hus själv?
  • Behöver huset målas om? Många är dåliga på att tvätta huset och målar i onödan. Mögelbeläggning på fasaden är vanligt och om vi skulle tvätta husen vartannat år skulle vi inte ha några problem med svartmögel.
  • Måla gärna före midsommar. Då ökar luftfuktigheten, vilket innebär mer dagg och därav färre målningstimmar per dag. Bäst är att måla i maj eller juni.
  • Bästa rådet är att tvätta med grovrent och även alg- och mögeltvätt för att verkligen döda mögelspåren. Tvättning med diskmedel är att avråda eftersom det vid dålig eftersköljning kan finnas tensider kvar på ytan som förstör vidhäftning.
  • Vet du inte vilken färg huset är målat med tidigare? Färghandlaren har oftast en fasadexpert som kan åka ut och analysera på plats.

Ken Kennard, målaremästare

Missa inte att läsa fasadfärgtestet 2015 när du väljer färg till din fasad.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar