Bygg ut miljösmart

Huset på väg att bli större? Då kan det vara klokt att tänka till en extra gång, med miljön i åtanke. Vår miljöexpert Johan Tell ger några goda råd på vägen.

Det är någon vecka före jul. Jag åker för att titta till vår sommarstuga. När jag kommer fram är det tio minusgrader – inomhus. Jag sätter på alla värmeelement och startar en brasa i den ganska moderna kassetten i öppna spisen. Jag tar en tur runt tomten. När jag åter kommer in efter en timme är temperaturen uppe i sju minusgrader. Vi har haft stugan i tjugotvå år men jag tycks ändå aldrig lära mig att det är tre grader varmare i timmen som gäller. Så ohyggligt mycket energi det går åt till att värma upp ett hus.Man brukar säga att av den energi som förbrukas i ett hus är andelen för uppvärmning runt 60 procent. Vill man spara energi för miljöns eller den egna plånbokens skull är detta området alltså värt att prioritera.

Vår stuga med öppen planlösning har en dåligt isolerad glasveranda. Den ska åtgärdas. Snart. Det står överst på att-göra-listan. 
Då finns det mycket att tänka på,

5 kloka råd när du bygger ut:

1. Välj virke, isolering och golv som är miljömärkt. Det är en skön känsla att omge sig med hållbara material. Men här kan man kan tulla på principen om närproducerat. För ju längre något håller desto mindre viktigt är transporten. Jämför hundra kilo virke från Sibirien i ett bygge som ska stå i hundra år, med hundra kilo bananer från Ecuador, som din familj trycker i sig på ett halvår, så förstår du. Därför tycker jag man med gott samvete kan lägga in ett miljömärkt parkett-, linoleum- eller trägolv som växt i en annan världsdel eftersom generationer kommer att slita på det.

2. Tänk på väderstrecken. Att vilja bygga till när man bygger om är inte ovanligt. Men då måste man komma ihåg att det blir svårt att sänka den totala energiåtgången. Däremot kan man passa på att korrigera andra saker. Vid en utbyggnad kan du kanske vrida rummet mot söder, se till att stora fönster vetter åt det hållet och sätta igen fönster åt norr för att på detta sätt maximera inflödet av gratisenergi från solen.

3. Satsa på ny isolering och bygg in dörren. Nya fönster och dörrar är från isoleringssynpunkt bättre än gamla. Fundera likväl över om det är värt att bevara det befintliga. Har du bra träbågar i dina fönster kan det vara lönt att bygga vidare på dem. Antingen genom att addera en extra innerruta eller genom att byta ut innerrutan mot en 2-glaskassett. 
Vill du behålla din ytterdörr kan det vara en variant att bygga en farstu. En sådan ”svale” fungerar som en luftsluss. Kalluften utifrån hindras från att svepa rakt in i huset. Dessutom kan du nattförvara tulpaner där.

4. Använd ny teknik – och gammal visdom
. Ta tillvara den värme du producerat och använd el när den är som billigast.
Det finns teknik med värmeväxlare som återbrukar värmen i luften du ventilerar ut liksom värmen från ditt avloppsvatten. Du slipper då elda för såväl kråkor som fiskar.
Därtill kan smart teknik dels se till att ditt hus går i vila när du lämnar det, som att isolerande gardiner dras för fönstren, dels starta exempelvis tvättmaskinen när dygnspriset på el är som lägst.

5. Extra energikälla. I fjol kom Boverket med nya regler för energiåtgången i ett nybyggt hus. För en villa som värms med el ska det inte gå åt mer än 75 kWh per kvm och år (i Mellansverige).
För ett Passivhus ligger riktlinjerna (som du kan snegla på vid ombyggnad) på 15 kWh/kvm/år. Alltså fem gånger under Boverkets krav. 
En extra fördel med ett hus som förbrukar lite energi är att det då lönar sig att komplettera med egen sol- eller vindenergi.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar