Krönika: Snickra för miljön

Att gjuta i cement är lika dåligt för miljön som att flyga – sug på den betongkaramellen! All världens cementfabriker släpper ut lika mycket koldioxid som all världens flyg.

Vi har sett miljöaktivister ta sig in på flygplatser klädda i isbjörnskostymer. Nu väntar vi på att pingviner ska kedja fast sig i cementblandare. Många av oss visste redan att vi för växthuseffektens skull bör flyga mindre. Men hur många visste att vi också bör låta mursleven vila och istället bygga fler och större trähus?

Branden som lade trästaden Karlskrona i aska började i bryggstugan på min frus förfaders gård. Min frus förfader var visserligen inte hemma – han höll på att iscensätta en annan katastrof i samband den svenska flottans annars så framgångsrika Viborgska gatlopp vilket resulterade i att han hamnade i Sibirien – men hennes släkt känner fortfarande en viss nedärvd skuld och semestrar inte gärna i Blekinge.

Branden ödelade 396 gårdar, sjutton officiella byggnader, den tyska kyrkan, gjorde 3 161 personer husvilla samt ändade livet för 52-åriga fröken Lovisa Hjelm. Före branden räknades Karlskrona som landets näst största stad. Efter branden skrev Allmänna Tidningen att ”Karlskrona är ej mer, vad hon varit.”
Året var 1790.

Vår nya krönikör – Johan Tell

Men det skulle dröja till 1874 innan Sverige, i ett försöka att få stopp på de många stadsbränderna, förbjöd byggandet av trähus högre än två våningar. Förbudet rådde till 1994 då Sveriges inträde i EU tvingade oss att skrota regeln. I Sundsvall byggde man strax fem stycken sexvåningshus i trä och i Växjö snickrar man idag åttavåningshus.

Trähus är ur miljösynpunkt viktiga av främst två skäl. Dels går det åt mindre energi för att bygga ett hus av trä, dels binder huset kol medan det står kvar. Huset blir en så kallad kolsänka där kolet hindras från att åter släppas ut i atmosfären för att spä på växthuseffekten.

Man har räknat på ett fyravåningshus med 16 lägenheter och funnit att om man bygger i trä istället för i betong sparar man 17 ton koldioxid per bostad. Vilket sammanlagt motsvarar nästan 200 flygresor till Bangkok.

Nu är det förstås sällan som vi hemmapulare bygger lägenheter, men när det gäller miljön är det alltid bra att tänka stort medan man agerar i det lilla. Kan jag byta cement mot natursten när jag behöver plintar till verandabygget, kan jag istället för att putsa en fasad använda panel i lärkträ, kan jag snickra en trapp istället för att gjuta en i betong har jag lämnat mina små bidrag till en hållbarare miljö.

Att tänka på angående trä:

  • Använd FSC-märkt trä som kommer från välskötta skogar. Certifieringen finns även på trämöbler, golv, papper, böcker, grillkol med mera.
  • Lärkträ och kärnvirke från tall kan ofta ersätta mindre miljövänliga tryckimpregnerade varianter.
  • Välj utemöbler av svenska träslag så är risken mindre att du sitter på olagligt nedsågad regnskog.

Villatips från Johan Tell:

Johan Tell väcker den uppiggande tanken att du faktiskt personligen kan uppfylla målen i Kyotoprotokollet. Detta avtal har som mål att de årliga globala utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 5 procent från 1990 till perioden 2008-2012.

Han säger:
– Tilläggsisolera taket, sänk temperaturen inomhus och byt elleverantör så har du möjligen redan minskat dina egna utsläpp med minst 5 procent! Att den lilla människan kan överträffa de stora marknadsprognoserna sänder viktiga signaler till politiker! 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar