7 frågor om att maxa huspriset

Att sälja sitt hus är en av livets största affärer. Här ger vår expert Titti Öhrn från Mäklarsamfundet svar på vanliga frågor om husförsäljning.

1. Hur vet jag att värderingen är korrekt?

En fastighetsmäklare är ansvarig för den värdering han/hon gjort och skall kunna redovisa vilka faktorer som har påverkat värdet.
Finns det få eller inga faktorer att referera till kommer mäklaren sannolikt tala om att det finns en viss osäkerhet i det marknadsbedömda värdet.

2. Vad tjänar jag mest på att förbättra?

Det finns lite olika svar på den frågan beroende på hur mycket tid och pengar du kan avvara. Gamla kök och badrum drar i normala fall ner värderingen. Det är dock tveksamt om man kan räkna hem en nyinvestering. Däremot gör man sin villa mer attraktiv på marknaden om man renoverar den. Att göra en ”light-version” är ett bra alternativ. Måla upp luckor och uppdatera bänkskivor brukar löna sig. De flesta av oss blir hemmablinda. Försök tänka med köparens ögon. Det är klokt att laga eller byta de där ”små sakerna” som aldrig blivit av att göra. Det allmänna intrycket är viktigt.

3. Måste man homestyla?

Absolut inte – men ta gärna den diskussionen med mäklaren. Fastighetsmäklaren kan sin marknad och kan ge dig handfasta tips på plats. Att röja och städa vinds- och förrådsutrymmen brukar man ha bra timpeng för att göra. Det ska ju dessutom ändå göras när du flyttar. Detsamma gäller trädgården. Ett rent hus och en prydlig trädgård är en av framgångsnycklarna för bästa möjliga pris.

4. Vad menas med accepterat pris?

Accepterat pris är ett pris som säljaren idag kan tänka sig att skriva avtal på under förutsättning att hon/han i övrigt kan godta köparen och dennes eventuella villkor. Sannolikt ligger detta pris också inom ramen för fastighetsmäklarens marknadsbedömda värde. Det är dock viktigt att påpeka att det ändå kan bli budgivning och att två heta spekulanters önskan om att få köpa gör att priset drar i väg och överträffar både säljare och mäklares förväntningar.

5. Smart att skriva innan besiktning?

Det är nog så att affären i sig och rådande omständigheter är det som avgör vad som är smartast. Kommer parterna överens om att skriva kontrakt med en besiktningsklausul så kan man välja det. Välj då en så kallad ” öppen klausul” Diskutera gärna detta med din mäklare. Men det är Jordabalkens 4:e kapitel den 19:e paragrafen som beskriver hur man som köpare ska undersöka fastigheten innan köp. Köparen har en långtgående undersökningsplikt och lagstiftningen tar för givet att man har undersökt innan man skriver kontrakt. Sådant som man hade kunnat hitta vid en undersökning kan man inte vid ett senare tillfälle åberopa gentemot säljaren. Ju tydligare ett köpekontrakt är desto smidigare går affären.

6. Får köparen ringa om diverse ”fel”?

Rent juridiskt är det bara fel som fanns vid köpetillfället och som inte gick att upptäcka vid en noggrann undersökning, och om felet inte får anses förväntat utifrån fastighetens ålder och den information som köparen fått som de kan åberopa säljarens ansvar för. Det är sådana fel som kallas ”dolda fel ”. Som säljare ansvarar du för dem i tio år från köparens tillträdesdag. Lyssna till på vad köparen har att säga. Ni kanske kan komma överens.

7. Hur kan jag vara säker på att mäklaren står oberoende från banker och låneinstitut ?

Alla fastighetsmäklare har bankkontakter som du kan utnyttja. Använd dem och skaffa dig egna så du kan pressa dina boräntor och kalkyler ordentligt. Banker och kreditinstitut är vana vid att bli ordentligt konkurrensutsatta. På så sätt är det faktiskt låntagarens marknad.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar