Allt fler säljer sitt hem via mäklare

För den som vill sälja sin villa eller bostadsrätt privat är det svårt att nå ut till möjliga spekulanter. Det är bland annat en anledning till att allt fler säljer sitt hem via mäklare. Men det finns fall där mäklaren antagligen inte är lönsam för säljaren.

sälja hus


Foto Susann Gson Engqvist

Jörgen Andersson i Torslanda i Göteborgs kommun har försökt sälja sitt hus på 150 kvadratmeter privat sedan i slutet av våren. Men det har inte varit lätt. Affär har det inte blivit och nu har han kontaktat mäklare.

– Man kommer inte i kontakt med så många spekulanter som man skulle behövt. Det kom sex till sju samtal per annons. Jag orkar inte sälja själv. Det är jobbigt när man ska gå runt och visa, säger han.

Några problem med att informera om huset i samband med visningar tycker han dock inte att han haft.

– Folk ser om de vill ha huset eller inte. Det spelar ingen roll vad jag säger. Där spelar det ingen roll om man säljer privat eller genom mäklare.

Vi i Villa har varit i kontakt med flera annonsörer som legat ute med privatannonser som valt att gå via mäklare i stället. Statistik som Mäklarsamfundet har låtit Värderingsdata ta fram visar också att allt fler väljer att sälja sin villa via mäklare. Framför allt i storstäderna.

I Stockholm ökade andelen villaöverlåtelser med mäklare från 86 procent 2003 till 91 procent 2004, men uppgången märks även i andra delar av landet. Totalt genomfördes 83 procent av alla villaöverlåtelser under år 2004 med hjälp av mäklare.

Varför ska man vända sig till mäklare?

– Man får hjälp med svåra ekonomiska och juridiska frågor, säger Anna Grönlund, medie- och kommunikationsansvarig på Mäklarsamfundet.

Men framför allt går man hjälp av mäklaren att nå ut med sitt hus, hjälp att hitta köpare.

– Statistik visar att mäklarna är bättre på att få ut ett högre pris. De jobbar in sin egen provision, kan man säga.

Mäklarens ansvar då? Mäklaren ska vara opartisk och objektiv mellan köpare och säljare. Vid upprättandet av köpehandlingar skall fastighetsmäklaren alltid iakttaga god affärssed och följa gällande lagstiftning. Köpehandlingar ska upprättas så entydigt och klart som möjligt, för undvikande av missförstånd mellan de parter som ingått avtalet.

Kan en mäklare vara opartisk om den arbetar på provision och tjänar på så högt pris som möjligt?

– Ja, i sista hand är det säljaren som bestämmer. Det händer att säljaren avgör så att ett lägre pris i en budgivning vinner. Det kan handla om att de tycker just en spekulant var trevlig, eller någon annan anledning, säger Anna Grönlund.

När kontakt ska tas med mäklare finns det en del att tänka på. För den som ska köpa hus finns massor att information att tillgå: vad man ska tänka på, hur man ska agera. För säljaren är informationsfloran inte lika diger.

– Det beror på att man ser köparen som konsument och utsatt. Det är ganska korkat. En säljare behöver också god vägledning, säger Sverker Torslund, på Konsumentverket som sammanställt verkets informationsmaterial om att sälja sitt hus.

Han jämför säljaren, som anlitar en mäklare, med en person som anlitar hantverkare. Det är viktigt att veta vilken tjänst man köper.

– När mäklaren säger fyra procent i provision, men minst 60 000 kronor, så ska man inte bara köpa det. Det är inte säkert att det är värt det.

Ett tips är att värdera huset innan man går till mäklare. Antag att huset värderas till 1,8 miljoner kronor. Då kan man erbjuda mäklaren en viss procent om huset säljs för det priset, men lägga in en trappstegsmodell på exempelvis en halv procentenhets höjning för varje 100 000 kronor över 1,8 miljoner kronor.

Allt för att öka mäklarens motivation.

Den som vill sälja sitt hus själv kan naturligtvis tjäna en hel del på det. Förutsatt att man lyckas få ut summor i närheten av det en mäklare kan lyckas med.

– Om marknadsföringen som mäklaren utför leder till ett högre pris är det en god affär, annars är det inte det. Man ska fråga sig om man får mer om man sätter upp fastigheten hos mäklare än det kostar. I många fall är det ett klokt råd att sälja själv, säger Sverker Torslund.

Han tar som exempel en bostadsrätt med ett par rum och kök i en ort tio till tolv mil utanför storstadsregionerna.

– Den säljaren får kanske lika många spekulanter om han sätter upp en lapp i Ica-affären eller frågar ordföranden i bostadsrättsföreningen om han vet någon som är intresserad. Även om lägenheten ligger ute på Hemnet kommer inga stockholmare med mycket pengar rusande.

Men det finns en hel del som privatsäljaren behöver kunna. Rättsregler för olika avtal exempelvis. Och visst är det ett tungt argument att sälja via mäklare innebär en trygghet. Samtidigt finns det standardformulär att köpa. För knappa 10 000 kronor kan man dessutom få hjälp med alla avtal och lagfart av jurister med fast timpris.

– Man kan också ge ett deluppdrag till en fastighetsmäklare om pappershanteringen och ge honom betalt per timme, säger Sverker Torslund.

Den stora svårigheten för en privatsäljare är att nå ut till möjliga kunder. Idag kommer omkring 75 procent av alla köpare via internet, där är webbplatser som Hemnet och Bovision stora.

– De viktiga hemsidorna på internet är stängda för privatannonser. Det är ett bekymmer och det borde konkurrensverket intressera sig för, säger Sverker Torslund.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar