– Tekniken med luftsolvärme kom redan på 1980-talet, men det dröjde länge innan luftsolfångare började tillverkas i större skala. Det är först på senare år, 2005-2006, som produkten slagit igenom på allvar i Sverige, berättar Jerker Andersson på Ljungby Fuktkontroll & Sanering.
Stigande energipriser i kombination med ett allt fuktigare klimat är den främsta förklaringen till luftsolfångarnas genombrott. Luftsolfångaren kan bidra med värme och öka luftomsättningen så att ”gammal” luft snabbare försvinner ur byggnaden.
– Man ska eftersträva att luftsolfångaren blåser in så mycket luft som möjligt med så hög temperatur som möjligt. Ju större solfångaren är och ju effektivare den värmer upp luftmängden desto bättre blir resultatet, säger Jerker Andersson.
Kräver ingen el-anslutning
En fördel med luftsolfångaren är att den inte kräver någon elanslutning. Den sköter sig själv via solcellen som drar igång fläkten så fort solen tittar fram. Å andra sidan: när det regnar och är mulet händer det ingenting.
– Man kan inte påverka väderleken. Däremot är det väldigt viktigt att luftsolfångaren placeras så att solljuset alltid kan nå den. Den får inte skuggas av växtlighet eller byggnadsdelar för då tappar den sin funktion.
Vanligtvis används luftsolfångare i fritidshus, kolonistugor och andra lokaler som står ouppvärmda under längre perioder. Men i princip kan den användas för olika fuktutsatta områden i ett hus, till exempel källaren.
– Det är viktigt att påpeka att luftsolfångaren inte avfuktar själva luften. Däremot kan den inblåsande varmluften ta upp fukt från byggnadsmaterial och fuktiga ytor. När luften cirkulerar följer fukten med och försvinner sedan ut genom frånluftsventiler och springor.
Luftsolfångare – så funkar det
Luftsolfångaren består av en inkapslad låda med en ram av aluminium. Inuti solfångaren ligger en absorberande filt som värms upp av solljuset. Frontdelen är täckt med genomskinlig kanalplast och på baksidan finns hål för luftintag och utblåsning.
Via rör och en fläkt kan den uppvärmda luften i solfångaren blåsas ut i ett lämpligt utrymme. Fläkten drivs av en solcell, som kan vara ansluten inuti lådan eller placerad utanför.
Luftsolfångaren fungerar för uppvärmning, ventilation och avfuktning. Vissa nyare modeller kan även ställas in för luftkonditionering.
Tänk på väderstrecket!
Luftsolfångaren bör placeras i söderläge. Enklast är att montera den stående mot ytterväggen, men den kan även monteras på taket. Om man vill avfukta husgrunden bör den placeras mot grundmuren. För att öka luftväxlingen kan man luta solfångaren en aning eller använda ett stativ.
Produkter
Monteringsfärdiga luftsolfångarpaket kan köpas hos olika återförsäljare i Sverige. De vanligaste fabrikat är SolarVenti (med integrerad solcell) och ASI (med extern solcell). Det finns flera modeller och storlekar för mindre eller större utrymmen. Tänk på att vissa återförsäljare enbart säljer produkten, medan andra även erbjuder installation.
Priser
Luftsolfångare avsedda för utrymmen från 20-75 kvm, cirka 4 000-8 000 kronor. Hybridsolfångare avsedd för varmvattenproduktion, cirka 16 000-18 000 kronor.
Extra kostnader kan tillkomma för installationsmaterial och tillbehör för takmontering.
Mer information:
ASI: www.asi.nu
Solarventi: www.solarventi.se