Så rengör du vattenlåset

Att få stopp i avloppet brukar hända alla någon gång. Mycket smuts,skräp och inte minst hår spolas ner och gör att det lätt blir stopp eller dålig avrinning.


 

Det är både enkelt och snabbt gjort att förebygga stopp i avloppet. Att tänka på är att du genom att göra rent ofta faktiskt kan förhindra att det blir stopp. Att rensa handfatsavloppet är väldigt enkelt och gjort på tio minuter. Det enda du behöver är en hink att samla upp smuts och vatten i, handskar, skruvmejsel och gärna en tång med långa skänklar för att rensa i vattenlås och rör.

 

 

Placera en hink under röret och skruva bort den nedre delen på vattenlåset och var beredd på att det kommer att rinna vatten. Tippa ur så mycket som möjligt av smutsen och vattnet i hinken och lägg kåpan åt sidan.

Lossa den övre ringen.

Lossa sidoringen.

När ringarna är lossade tar du vattenlåset och böjer det nedåt tills det släpper från det övre röret. Sedan drar du ut vattenlåset från sidoröret.

Lägg vattenlåset och kåpan i handfatet och skölj noga med varmt vatten. Glöm inte att se till att hinken är rätt placerad. Smuts som stannar kvar i trånga skrymslen tar du enkelt bort med exempelvis en skruvmejsel eller tång. När vattenlåset är rent skakar du ur vattnet och sätter tillbaka det i rören och avsloppsjobbet är klart!

Om du ska rensa avloppet i golvbrunnen så är det också en lätt sak att göra själv. I de flesta nya golvbrunnar sitter det en liten behållare som samlar upp skräpet. Ta ur behållaren och gör ren den i en hink med varmt vatten, skrubba med en svamp och använd plasthandskar. När det är rent är det bara att sätta tillbaka behållaren i golvbrunnen och lägga på locket.

Läs också: Så fixar du en rinnande toalett

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar