Se upp! Här är den svarthuvade snigeln som kan bli nästa “mördarsnigel”

Titta noga på den här snigeln! Dyker den upp i din trädgård bör du vidta åtgärder genast! 


Den svarthuvade snigeln, Krynickillus melanocephalus, härstammar från Kaukasus och förökar sig väldigt snabbt. Den riskerar därför att bli invasiv i Sverige och ett lika stort problem som den spanska skogssnigeln som brukar kallas för mördarsnigel. 

Hösten 2019 rapporterades det första fyndet av svarthuvad snigel i Sverige, i en villaträdgård i Västmanland. Eftersom hundratals sniglar hittades misstänkte experter att snigeln redan funnits i Sverige i flera år, och senare upptäcktes den även på en bild från 2015.

I skrivande stund har snigeln påträffats i spridda skurar från södra Hälsingland och ner till Halland, men mörkertalet tros vara stort.

I det här klippet från SVT kan man se hur Länsstyrelsen i Östergötland använder specialtränade hundar för att söka upp och samla in sniglarna. 

 

Det kan du göra!

Naturvårdsverket uppmanar privatpersoner som påträffar snigeln att rapportera in det med bild till Artportalen där fynd av invasiva arter dokumenteras. Därefter bör man klippa ihjäl dem. 

För att förhindra spridning av sniglar bör man som trädgårdsägare vara försiktig när man tar hem nya växter till sin trädgård och kontrollera så det inte finns sniglar eller snigelägg på plantorna eller i jorden. Det är troligtvis på den vägen som den svarthuvade snigeln, som är vanlig i bland annat Ryssland, Baltikum och Tyskland, kommit till Sverige. Vid import av växter är det säkrast att spola av rotsystemen helt.

Sniglar lockas till mörka, fuktiga platser så kontrollera gärna regelbundet under exempelvis brädbitar, blad, krukor och vid komposten. Bekämpningen är mest effektiv på senvåren innan de hinner reproducera sig. 

 

Så känner du igen svarthuvad snigel!

  • Huvudet är svart.

  • Kroppen är ljus och lite genomskinlig och skiftar mot beige, grå eller brun. 

  • Den är upp till 60 mm lång. 

 

Här kan du läsa mer och se fler bilder på snigeln. 

Källa: Naturvårdsverket

 

Läs också: Här invaderar parkslide hennes hem i Dalarna

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar