Därför ska du INTE bädda sängen direkt på morgonen

Tro det eller ej! Att lämna sängen obäddad på morgonen är faktiskt det bästa för hälsan – här är anledningen!

Visste du att sängen är platsen där husdammskvalster trivs och frodas allra bäst? De små spindeldjuren älskar varma och fuktiga miljöer, och livnär sig på döda hudceller som trillar av från huden. Och trots att du inte ens kan se det kan din säng faktiskt husera över en miljon kvalster! Ja usch, hemska tanke!

Därför bör du vänta med att bädda

Har du som vana att bädda sängen direkt efter att du stigit upp, kan det därför vara smart att tänka om. Att bädda direkt ökar nämligen mängden kvalster då det kapslar in fukten under ditt täcke och överkast. Därför är det mycket bättre att vädra ut sovrummet och låta sängen vara obäddad tills efter du gjort dina morgonbestyr, så att sängen hinner torka upp.

Läs också: Skrynkelfria kläder utan strykjärn – snabba knepet!

Husdammskvalster är mindre än en millimiter stora och går inte att se med blotta ögat, men så här otäcka ser de ut i förstoring.

Kvalstren orsakar allergiska symptom

Husdammskvalstrens avföring kan framkalla allergiska reaktioner som nästäppa, kliande röda ögon och nysningar. Misstänker du sådan allergi bör du söka hjälp på vårdcentralen, och försöka förbättra hygienen i sovrummet.

Så minskar du mängden kvalster

I Sverige frodas kvalster som mest i landets södra delar, på grund av ett varmare och fuktigare klimat, men de kan även förekomma längre norrut i bostäder med fuktproblem. Förutom att vänta en stund med att bädda, kan du också följa de här tipsen för att minska mängden kvalster i sängen:

  • Tvätta dina sängkläder var 14:e dag i minst 60 grader. Kudde, täcken och överkast bör tvättas varannan månad.
  • Vädra och skaka ur sängkläderna på morgonen om du har möjlighet.
  • Dammsug madrassen. Använd allergifilter på dammsugaren, som fångar upp kvalstren, så de inte bara sprids runt i luften.
  • Sätt kvalsterskydd på madrass och kudde.
  • Se till att ventilationen fungerar bra.
  • Mät luftfuktigheten. För att försäkra dig om att kvalstren inte kan överleva bör luftfuktigheten i sovrummet ligga på cirka 40 procent. Är luftfuktigheten för hög kan du installera en luftavfuktare.
  • Gör sovrummet lättstädat och ta bort mattor och annat som lätt samlar damm.
  • Undvik att torka tvätt inomhus, annat än i torkskåp eller liknande, då det sprider fukt i hemmet.

Läs också: Testat linnevatten? Så får du kläderna att dofta magiskt

Källa: Städarna, Vårdguiden, Vetenskap & Hälsa

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar