Därför ska du INTE bädda sängen direkt på morgonen

Tro det eller ej! Att lämna sängen obäddad på morgonen är faktiskt det bästa för hälsan – här är anledningen!

Visste du att sängen är platsen där husdammskvalster trivs och frodas allra bäst? De små spindeldjuren älskar varma och fuktiga miljöer, och livnär sig på döda hudceller som trillar av från huden. Och trots att du inte ens kan se det kan din säng faktiskt husera över en miljon kvalster! Ja usch, hemska tanke!

Därför bör du vänta med att bädda

Har du som vana att bädda sängen direkt efter att du stigit upp, kan det därför vara smart att tänka om. Att bädda direkt ökar nämligen mängden kvalster då det kapslar in fukten under ditt täcke och överkast. Därför är det mycket bättre att vädra ut sovrummet och låta sängen vara obäddad tills efter du gjort dina morgonbestyr, så att sängen hinner torka upp.

Läs också: Skrynkelfria kläder utan strykjärn – snabba knepet!

Husdammskvalster är mindre än en millimiter stora och går inte att se med blotta ögat, men så här otäcka ser de ut i förstoring.

Kvalstren orsakar allergiska symptom

Husdammskvalstrens avföring kan framkalla allergiska reaktioner som nästäppa, kliande röda ögon och nysningar. Misstänker du sådan allergi bör du söka hjälp på vårdcentralen, och försöka förbättra hygienen i sovrummet.Så minskar du mängden kvalster

I Sverige frodas kvalster som mest i landets södra delar, på grund av ett varmare och fuktigare klimat, men de kan även förekomma längre norrut i bostäder med fuktproblem. Förutom att vänta en stund med att bädda, kan du också följa de här tipsen för att minska mängden kvalster i sängen:

  • Tvätta dina sängkläder var 14:e dag i minst 60 grader. Kudde, täcken och överkast bör tvättas varannan månad.
  • Vädra och skaka ur sängkläderna på morgonen om du har möjlighet.
  • Dammsug madrassen. Använd allergifilter på dammsugaren, som fångar upp kvalstren, så de inte bara sprids runt i luften.
  • Sätt kvalsterskydd på madrass och kudde.
  • Se till att ventilationen fungerar bra.
  • Mät luftfuktigheten. För att försäkra dig om att kvalstren inte kan överleva bör luftfuktigheten i sovrummet ligga på cirka 40 procent. Är luftfuktigheten för hög kan du installera en luftavfuktare.
  • Gör sovrummet lättstädat och ta bort mattor och annat som lätt samlar damm.
  • Undvik att torka tvätt inomhus, annat än i torkskåp eller liknande, då det sprider fukt i hemmet.

Läs också: Testat linnevatten? Så får du kläderna att dofta magiskt

Källa: Städarna, Vårdguiden, Vetenskap & Hälsa


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar