Hantverkarjobben du får utföra själv

Är du händig och vill undvika att betala dyra pengar för hantverkare? Vissa arbeten kan du utföra själv – men långtifrån alla. Hantverkaren Hugo Wolgers guidar.

hantverkarjobb du får utföra själv

I och med att hantverkare blivit allt mer av en bristvara så har lönerna och kostnaderna för att ta in utbildade och kunniga hantverkare ökat. Framför allt inom yrkesgrupper som håller licenser för att garantera att det arbete de utför ska vara säkert och korrekt. Men om man nu vill hålla lite extra hårt i plånboken så lyder frågan: vilka hantverkarjobb går att utföra själv av den som är lite händig? För det finns en hel del man kan göra som lekman utan att stöta på patrull eller bryta mot lagen. En lika relevant fråga är inom vilka delar av ett projekt som det är värt att tänka efter en extra gång innan man ger sig på det själv.

Till att börja med ska man alltid, oavsett projekt, noga kontrollera vilka förutsättningar man har och vilka utmaningar man kommer att stå inför under projektet. För att undvika att man tar sig vatten över huvudet och står med ett projekt som kräver mer tid och resurser än vad man räknat med, är just planeringen viktig.

Läs också: Avfallskvarnar – det här behöver du veta

Snickerier – det får du göra själv

När det kommer till ytfinish inomhus är det tämligen fritt fram för vem som helst att göra vad man vill.

Vill man däremot börja bygga nya väggar i huset så är det viktigt att man har koll på regelverk för ventilation och brandsäkerhet. Ett vanligt förekommande problem är att privatpersoner delar av rum utan att tänka på krav för luftombyte, vilket kan resultera i kvava utrymmen som får problem med fukt, lukt och brandsäkerhet. Bor man i lägenhet kan man då bli tvungen att riva det man byggt på grund av krav från bostadsrättsföreningen. I hus så kan det resultera i sanitära problem.

Om man vill dela av bostaden från ett enbostadshus till ett tvåbostadshus så måste man göra en anmälan till kommunens byggnadsnämnd, men det behövs inget bygglov så länge det inte sker några förändringar av husets utsida. Vill man däremot förändra fasaden eller liknande så är det viktigt att man kollar reglerna för detta, då det kan krävas bygglov för det man vill göra. Det går att få information om det på aktuell kommuns hemsida. 

Har man planer på att riva väggar är det viktigt att man kontrollerar att de inte är bärande och vet man inte hur man gör detta ska man ta in en konstruktör. Denne kan ta reda på om ingreppet är möjligt och vad som annars behöver göras, samt vad som behöver göras för att motverka sättningar eller liknande i huset. 

Arbeten du får utföra själv i badrum

Vill man bygga badrum är det viktigt att man tar in någon som har certifikat för tätskikt och kan lämna underlag på att arbetet är rätt utfört. Uppstår det en vattenskada kan det annars vara svårt för en privatperson att övertyga försäkringsbolaget om att man verkligen gjorde allt efter rådande krav och fabrikantens instruktioner. 

Att sätta kakel- och klinkerplattor är något du får utföra själv, men det är bra att prata med plattsättaren som sätter tätskiktet att du vill lägga plattorna själv. Utöver att sätta plattorna får du även borra i dem och montera upp hyllor med mera. Men det är viktigt att göra det på rätt sätt. När man borrat hålet så bör man lägga silikon i hålet och därefter sätta in pluggen, för att sedan silikonera igen innan man skruvar in skruven. Man bör också undvika att borra hål i bad- eller duschzonen. 

Läs också: Så borrar du i kakel

VVS – det får du utföra själv

För VVS (värme, sanitet, ventilation) är utrymmet för egna installationer förhållandevis snävt, men det mesta som har med underhåll att göra kan man utföra själv, såsom rensning av avlopp och vattenlås. Man får även byta porslin, alltså handfat och toalett, själv i badrummet. Här är det dock viktigt att komma ihåg att inga rör får dras om eller förändras. Om den gamla toaletten var fastskruvad får du inte borra nya hål för den nya, utan limma fast den med silikon i golvet om det finns ett tätskikt. 

Utöver detta är det viktigt att ha koll på rådande krav och regler från branschorganisationen Säkert Vatten när man gör ingrepp då reglerna kontinuerligt uppdateras och blir allt hårdare. 

Regelverket för Säkert Vatten uppdateras var fjärde år. Generellt sett blir det hela tiden hårdare. Din installation kan således vara godkänd om den utfördes enligt dåvarande krav. Men om den inte lever upp till dagens krav kan inget nytt installeras utan man kompletterar eller justerar utrymmet så att det uppfyller dagen regelverk. Det betyder att om man byter exempelvis blandaren i köket och det uppstår en vattenskada för att något annat inte uppfyller regelverket, så skulle kan man få problem med försäkringsbolagen om en vattenskada skulle uppstå. Om en certifierad rörmokarfirma utför arbetet och dokumenterar att inga andra möjligheter fanns så blir det enklare att föra en dialog med försäkringsbolaget vid en vattenskada. 

Det får du göra själv med el

El är något som man ska passa sig för att arbeta med om man inte vill stöta på problem med lagar och regler. Och här pratar vi inte bara om att det kan bli problem med vattenskador om något inte görs rätt – det kan börja brinna och folk kan komma till skada eller i värsta fall dö på grund av feldragen el. På grund av detta är det väldigt många olika regler att ta hänsyn till beroende på vilken strömstyrka det handlar om och vilken typ av miljö som det ska installeras i. Som tur är finns det nu ett väldigt smidigt och enkelt verktyg för att lätt kunna avgöra vad du får utföra själv. Besök Elsäkerhetsverkets sida Koppla säkert så behöver du inte chansa eller gissa.

Summa summarum är att du inte bör utföra arbeten som innefattar mer än ytan inuti ditt befintliga hus om du inte är väl insatt i regelverken och har god kunskap om de hantverk du planerar att utföra. Om projektet kräver kompetenser inom områden som ställer krav på att den som utför arbetet har certifikat eller licenser för arbetet, så är det oftast en tydlig indikation på att detta sannolikt inte är något du bör ge dig på om du vill få ett lyckat slutresultat utan problem med kommuner, regelverk, grannar och familj.

Om experten

Hugo Wolgers är certifierad VVS-montör och grundare av Cyklande rörmokaren som vunnit priset Årets hantverkare 2018 och 2022, och de tipsar om att de kan hjälpa dig att byta blandare i Stockholm. Förutom VVS värnar Hugo mycket om miljö och klimat. Han hyser även ett passionerat intresse för allt som har med design, inredning och bygg att göra!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar