Så borrar du i kakel

Funderar du på att borra i ditt kakel? Det är viktigt att det görs rätt. Här beskriver vi steg för steg hur du gör för att borra i kakel.

borra i kakel

 

Ska du borra i kakel? Då behöver du rätt borrmaskin, skyddsglasögon och portion tålamod. Här är vår kompletta guide.

Läs också: Så kaklar du själv

Så här gör du: 

1. Välj borrmaskin

Att veta vilken borrmaskin man ska ha kan vara en utmaning. Det viktigaste är att du väljer en borr som är avsedd för keramikplattor. Det finns ett stor urval borrar i butiker som till exempel Bauhaus, Biltema, Clas Ohlson samt Hornbach. För att minska risken för sprickor rekommenderar vi att du köper en borrmaskin med bra kvalitet. 

Det finns två typer av borrar som är avsedda för kakel:

Glas- eller kakelborr

  • Minskar risken för sprickor.

Diamantborr

  • Dyrare än glas- och kakelborr men bättre och kraftfullare då de lättare tränger igenom extra hårda kakelplattor. 

2. Titta efter sprickor

Börja med att kolla om det finns några sprickor i kakelytan. Om du upptäcker sprickor kan du täta med våtrumssilikon för att undvika svartmögel. Det finns dock en risk för att det blir fult, så i vissa fall kan det vara bättre att låta det vara eller anlita professionell hjälp.

3. Rengör kaklet

Ta en fuktig trasa och rengör ytan på kakelplattan. 

4. Använd skyddsglasögon

När du borrar i kakel så finns det en stor risk att flisor flyger iväg och i värsta fall träffas ögonen. För att undvika detta bör du därför alltid använda skyddsglasögon. Se också till att undvika att borren överhettas genom att ta små pauser emellanåt. Detta är för att undvika att borrens huvud tappar sin hårdhet.  

5. Skydda mot fukt

När du borrar hål så bryts skiktet som skyddar den bakomliggande väggen från badrummets fukt. För att lösa fuktproblemet kan du spruta in våtrumssilikon i hålet och på så sätt stoppa fukt från att tränga in. Därefter kan du stoppa in en plugg som vanligt. 

6. Använd maskeringstejp

För att vara säker på att hålet hamnar exakt där du vill ha det är det smart att använda sig av maskeringstejp. Sätt kryss med tejpen där du vill att hålet ska vara. Detta minskar också risken för att borren glider och ger den lite mer dragningskraft.

7. Borra långsamt

Att försöka få jobbet gjort så snabbt som möjligt är ingen bra ide. Då är risken att borrningen blir dåligt gjord och kaklet spricker. Gör i stället så att du sätter borren på låg hastighet och se till att ha lätt tryck mot ytan. 

8. Smörj med vatten eller borrolja

Borrning på hårt material skapar friktion vilket leder till mycket värme och kan i värsta fall bryta kakelplattan. Om du regelbundet smörjer borren med vatten eller borrolja så kan du undvika att detta händer och samtidigt ge borren ett längre liv.

9. Sist men inte minst

  • Borra långsamt

  • Ha tålamod

  • Undvik hårt tryck

  • Var försiktig


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar