Så borrar du i kakel

Funderar du på att borra i ditt kakel? Det är viktigt att det görs rätt. Här beskriver vi steg för steg hur du gör för att borra i kakel.
borra i kakel

 

Ska du borra i kakel? Då behöver du rätt borrmaskin, skyddsglasögon och portion tålamod. Här är vår kompletta guide.

Läs också: Så kaklar du själv

Så här gör du: 

1. Välj borrmaskin

Att veta vilken borrmaskin man ska ha kan vara en utmaning. Det viktigaste är att du väljer en borr som är avsedd för keramikplattor. Det finns ett stor urval borrar i butiker som till exempel Bauhaus, Biltema, Clas Ohlson samt Hornbach. För att minska risken för sprickor rekommenderar vi att du köper en borrmaskin med bra kvalitet. 

Det finns två typer av borrar som är avsedda för kakel:

Glas- eller kakelborr

  • Minskar risken för sprickor.

Diamantborr

  • Dyrare än glas- och kakelborr men bättre och kraftfullare då de lättare tränger igenom extra hårda kakelplattor. 

2. Titta efter sprickor

Börja med att kolla om det finns några sprickor i kakelytan. Om du upptäcker sprickor kan du täta med våtrumssilikon för att undvika svartmögel. Det finns dock en risk för att det blir fult, så i vissa fall kan det vara bättre att låta det vara eller anlita professionell hjälp.

3. Rengör kaklet

Ta en fuktig trasa och rengör ytan på kakelplattan. 

4. Använd skyddsglasögon

När du borrar i kakel så finns det en stor risk att flisor flyger iväg och i värsta fall träffas ögonen. För att undvika detta bör du därför alltid använda skyddsglasögon. Se också till att undvika att borren överhettas genom att ta små pauser emellanåt. Detta är för att undvika att borrens huvud tappar sin hårdhet.  

5. Skydda mot fukt

När du borrar hål så bryts skiktet som skyddar den bakomliggande väggen från badrummets fukt. För att lösa fuktproblemet kan du spruta in våtrumssilikon i hålet och på så sätt stoppa fukt från att tränga in. Därefter kan du stoppa in en plugg som vanligt. 

6. Använd maskeringstejp

För att vara säker på att hålet hamnar exakt där du vill ha det är det smart att använda sig av maskeringstejp. Sätt kryss med tejpen där du vill att hålet ska vara. Detta minskar också risken för att borren glider och ger den lite mer dragningskraft.

7. Borra långsamt

Att försöka få jobbet gjort så snabbt som möjligt är ingen bra ide. Då är risken att borrningen blir dåligt gjord och kaklet spricker. Gör i stället så att du sätter borren på låg hastighet och se till att ha lätt tryck mot ytan. 

8. Smörj med vatten eller borrolja

Borrning på hårt material skapar friktion vilket leder till mycket värme och kan i värsta fall bryta kakelplattan. Om du regelbundet smörjer borren med vatten eller borrolja så kan du undvika att detta händer och samtidigt ge borren ett längre liv.

9. Sist men inte minst

  • Borra långsamt

  • Ha tålamod

  • Undvik hårt tryck

  • Var försiktig

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar