12 enkla vanor som människor med rena hem har

Drömmer du också om att ha ett hem som alltid är rent och där du kan välkomna oanmälda gäster med gott samvete? Med dessa enkla vanor ser ditt hem alltid rent och snyggt ut – kanske kan du redan bocka av några?

vanor rena hem

Har du någonsin undrat hur människor lyckas hålla sina hem så rena och inbjudande i en stressig vardag? Här guidar vi dig till tolv bra vanor som du enkelt kan kopiera och införliva i din dagliga rutin – utan att det kräver enorma storstädningar varje vecka. Städning kommer aldrig att kännas som en oöverskådlig plikt igen.

1. Bädda sängen varje dag

Lägg två minuter på att bädda sängen varje dag. Då ser sovrummet alltid snyggt och prydligt ut.

2. Använd dammsugaren

Har du barn eller husdjur krävs det inte mycket för att hemmet ska bli dammigt och smutsigt. När dammsugaren ändå behöver komma ut ur städskrubben kan den enkelt och snabbt användas för att ge hela huset en omgång. Och med hela huset menar vi allt. Använd det mjuka möbelmunstycket på dammsugaren och kör det på allt från sängbordet till gardiner, lampor, speglar, fönsterbrädor, tv:n och så vidare.

3. Töm diskmaskinen på morgonen

Det tar inte så lång tid, men du får rent på köksbänken och så finns det en sak mindre som måste åtgärdas när du kommer hem, vilket gör det mycket enklare att fixa middag.

4. Ha en specifik tvättdag

Beroende på hur många barn som finns i hushållet kan det vara nödvändigt att tvätta varje dag. Men om så inte är fallet kan det vara en stor fördel att utse en eller flera regelbundna tvättdagar. På det sättet vet hela hushållet när tvätten borde ha hittat vägen till tvättkorgen.

5. Rengör kylen varje vecka

Det handlar inte om någon grovrengöring av kylen, se bara till att få en snabb översikt över vad du saknar till inköpslistan. Och medan du nu har kylskåpet öppet tar det ingen tid att bara slänga de matvaror som har överskridit utgångsdatumet och torka ur om något skulle ha spillts i hyllorna.

6. Använd korgar

Korgar är ett genialt verktyg för att organisera dina saker. Placera en korg vid de mest trafikerade ytorna i hemmet för att undvika att massor av saker sprids omkring. Förslag på platser där det kan vara bekvämt att ha en korg är vid ytterdörren för att bli av med vantar, halsdukar och liknande och i trappan för saker som ska transporteras upp och ner. Du kan också ha en skål på hallbyrån och köksbänken för småsaker som annars tenderar att hamna lite varstans.

7. Vänta inte!

Har du till exempel fått ett paket på posten eller liknande, få det ur vägen omedelbart. Packa upp det, ställ sakerna på sin plats och sortera förpackningen direkt.

8. Städa köket medan du lagar mat

Dra nytta av tiden och trolla fram lite multitasking. Använd tiden medan kycklingen eller lasagnen är i ugnen för att tvätta av skärbrädan, kniven och kastrullen och sätta tillbaka alla ingredienser på sin plats – då är köket praktiskt taget redan rent när maten är färdig.

9. Städa upp före sänggående

Vik ihop filten i soffan, samla ihop prylar som dräller omkring (i en korg om inte annat) och kasta de smutsiga kläderna i tvättkorgen innan du hoppar i säng. Då kan du vakna stressfri i ett rent och fint hem.

10. Planera framåt

Ett tips för att bli en superorganiserad person är att ha en delad inköpslista med de andra personerna i hushållet (till exempel via mobilen). På så sätt kan alla enkelt lägga till saker när de tar slut. Tar du till exempel den sista rullen toalettpapper, skriv omedelbart upp det på listan.

11. Packa lunchen i förväg

Brukar du ha lunchlåda? Gör i ordning den kvällen innan, så får du enkelt ett försprång på morgonen.

12. Fokusera på ett rum i taget

Välj ett rum eller område varannan vecka som får en mer omfattande rengöring. Rengör och dammsug allt inklusive golvlister, dörrar, gardiner och så vidare, tvätta fönstren – ta hand om allt. Fokuserar du på ett rum i taget blir processen snabbare och ofta också mer produktiv.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar