ANNONS FRÅN MILJÖCENTER

Supersmidiga sättet att rengöra tak, fasad och utemöbler!

Dags att fräscha upp din utomhusmiljö? Så här enkelt tar du bort alger och lav från ytor och möbler i trädgården!

Gröna eller svarta alger och lavar gör ofta att tak, fasader och utemöbler med mera ser slitna och smutsiga ut. Det är ett vanligt problem, och det är lätt att tänka att drabbade ytor behöver målas om eller bytas ut. Men oftast är en ordentlig rengöring med algtvätt allt som behövs för att få dem att se ut som nya igen. 

Varför bildas alger och lav?

Alger och lav är, tvärtom från vad man kan tro, inte tecken på smuts. Små alg- och lavsporer finns naturligt i luften och trivs bäst där luften är ren. När de sprider sig har de särskilt lätt att få fäste på porösa material som puts, betong och trä. Och när de väl har uppkommit växer de snabbt till sig. De frodas mest i milt och fuktigt väder, men försvinner inte av varken frost eller torka. 

Förläng hållbarheten på ytor och möbler

Alger och lav suger upp fukt, vilket kan leda till röta och svampangrepp, och kan orsaka frostsprängningar. Att ta bort dem är därför inte bara en rent estetisk fråga, det förlänger också hållbarheten på fasad och möbler med mera. Ett bra algmedel tar inte bara bort alger snabbt och effektivt, det impregnerar också ytorna så att det dröjer längre innan de behöver behandlas igen. 

En husfasad före och efter behandling med algtvätt.

När kan jag använda algtvätt?

När det är frostfritt ute och det inte ska regna på ett par dagar är det mest effektivt att använda algtvätt. Många väljer att göra det på våren eller hösten, för att se till att huset och trädgården ser fin ut inför den kommande sommarsäsongen.
Planerar du att måla om fasad eller utemöbler är det också bra att ta bort alger och lavar innan, annars tränger de snabbt igenom färgen på nytt.

Algerna dör direkt

Algtvättmedlet MotAlg kan användas på alla målade och obehandlade ytor utomhus, förutom obehandlade metaller. Du sprutar lättast på det med en tryckspruta, och algerna dör med en gång efter behandling. Redan efter några dagar kan man se resultat, då algerna skiftat färg. Du behöver inte göra något mer själv – väder och vind sköter resten, och snart är algerna som bortblåsta. MotAlg förebygger också ny påväxt i upp till 4 år. 

Så här använder du algtvätt i tre enkla steg:

1. Blanda MotAlg med vatten i en tryckspruta. (Det går också bra att använda en hink och pensel).

2. Spreja, eller pensla, över ytan i ett jämnt lager.

3. Låt verka! Påväxten kommer försvinna av sig själv, men vill du påskynda processen kan du spola av ytan efter 2 dygn.

motalg

MotAlg finns både som koncentrat, och färdigblandad på sprayflaska. Läs mer här!

Använd MotAlg på ett säkert sätt. Läs alltid etiketten och produktinformation före användning. MotAlg är lätt korrosivt och kan därmed påverka obehandlade metaller, exempelvis aluminium, zink, koppar och rostfritt stål men påverkar i övrigt inga byggnadsmaterial negativt.

Mest lästa artiklar