Ännu fler tips för miljövänligare villa

I artikeln 15 steg till ett miljövänligare villaliv fick du några tips på hur du kan leva miljövänligare. Men det finns fler saker att göra!


Se över ventilationen

Felinställd ventilation kan sluka mycket energi. Trimma systemet, kolla att alla ventiler fungerar och inte är övertapetserade. Vädra rejält med korsdrag några minuter istället för med liten glipa en längre stund, att sova med öppet fönster på vintern är förkastligt ur energisynpunkt.

Satsa på solkraft
Solen är gratis och miljövänlig. Solcellspaneler på taket kan, en fin sommar, stå för hela kostnaden för tappvatten under sommarhalvåret. Det finns även möjlighet att få bidrag via Boverket, www.boverket.se för installation av solcellspaneler. Får du ett överskott, sälj det på nätet och plocka ut energin i höst när du behöver den.

Begränsa utomhusbelysningen
Rörelsevakt eller timer, särskilt på utomhusbelysningen, kan spara mycket energi. Välj om möjligt även kompaktlysrör eller lågenergilampor, kontrollera att armaturen fungerar för denna typ av lampor om du köper nytt.

Rostfri utomhusbelysning med rörelsevakt från Konstsmide. Modell Novara, cirka 1.300 kronor.

Välj vattenkokare och mikro
Koka alltid med locket på – 80% mindre energi går åt! Se till att alla kastruller är plana och lagom stora för plattorna. Till tevattnet är en elektrisk vattenkokare optimal.
Mikron är ett snabbt och energisnålt sätt att värma och tillaga enstaka och mindre portioner.

Tevattnet går snabbare, = energisnålare, att koka upp med en vattenkokare. På bilden vattenkokare från köksserien ”Chilli” från OBH Nordica, pris cirka 600 kronor.

Kompostera mera
Att kompostera trädgårds och hushållsavfall minskar både sopberget och ger dig gratis jord till trädgårdslandet.

Välj inhemskt eller FSC-märkt trä
Tropiska träslag är ofta mer hållbara än inhemska, men sköter du dem väl fungerar furu, ek och al utmärkt också. Väljer du hardwood, teak eller liknande, försäkra dig om att det är FSC-märkt. Numera finns det plastmöbler som tillverkas av returplast.

Tvätta bilen på macken
Att tvätta bilen på gatan kanske känns bekvämt, men på bensinmacken har de behållare som samlar upp bilschampot som annars går rätt ut i naturen. (I vissa kommuner är det inte ens tillåtet att tvätta bilen på gatan.) Även om du väljer biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel, och det gör du ju förstås, är det alltid bättre att se till att de inte kommer ut i naturen.

Laga och reparera
Man måste inte alltid köpa nytt när något gått sönder. Försök reparera om du kan, undantaget är gamla elprylar som kan bli farliga samt vitvaror och maskiner som tillverkas i energisnålare varianter idag.

Tapetsera miljövänligt
Välj papperstapeter, inte vinyl. Duro och Eco har ett bra sortiment av miljövänliga papperstapeter.

Möblera smart
Ställ inga möbler eller häng tunga gardiner framför elementen, de hindrar värmen att sprida sig ordentligt. Dra gärna för gardinerna för fönstren på kvällen eller när ni är borta under dagen så smiter ingen värme ut genom fönstren.

Använd motorvärmaren rätt
Att undvika kallstarter skonar både motorn och miljön, dessutom sparar du runt 0,7 dl bensin varje gång. Däremot gäller det att inte ha motorvärmaren igång onödigt länge. 1,5 timme före start vid -15 grader, 1 timme före start vid 0 grader. Använd gärna timer eller automatiskt tidur som känner av utomhustemperaturen.

Handla smart
Välj lokala säsongsvaror i snabbköpet och gör dina inköp så nära hemmet som möjligt. Gynna klimatneutrala företag (Lista på www.klimatsmart.se). Vindkraftsföretaget o2Energi erbjuder miljömärkt el och även delägarskap som sänker elkostnaderna rejäl

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar