Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartphone med läderfodral är ännu snuskigare!

Många väljer att skydda sin smartphone med ett skal. Men om du har just ett läderfodral till din mobiltelefon kanske det är dags att önska sig ett nytt fodral i julklapp? 

En studie visar att det finns mer än dubbelt så många bakterier på telefoner med läderfodral än på en genomsnittlig smartphone.

Smutsigare än en toalett

Hygienföretaget Initial har undersökt mobiltelefoner med ett ATP-test för att mäta antalet mikroorganismer på en yta – och resultaten visar tydligt att vi i allmänhet glömmer att hålla våra mobiltelefoner rena.

I genomsnitt var de undersökta telefonerna inte mindre än 6,5 gånger smutsigare än en genomsnittlig toalettstol. Men mängden bakterier var klart värst på smartphones som var skyddade med ett läderfodral. I genomsnitt var dessa telefoner mer än dubbelt så smutsiga som de andra telefonerna.

Den stora mängden bakterier på läderfodral beror på att bakterier trivs bättre på organiska material. De trivs till och med så bra att den smutsigaste telefonen, i ett läderfodral med plats för kreditkort, mättes till att vara mer än 35 gånger så smutsig som en toalett.

Läs också: Så smutsigt är ditt badrum!

Stafylokocker och koliforma bakterier

De flesta bakterier på våra telefoner kommer från oss själva och är vanligtvis bakterier som stafylokocker och koliforma bakterier, vilket indikerar att det kan finnas spår av avföring. Det här är inte så konstigt. Många tar med sig mobilen till toaletten: I en undersökning gjord 2018, av Initial, tillfrågades 2 000 kontorsarbetare om deras mobilvanor. Hela 40 procent erkände att de använde sina mobiltelefoner på toaletten under arbetsdagen.

Händer är den största infektionskällan

Studien av telefonerna visar att vi går runt med bakteriebomber i fickorna. Våra händer är den största infektionskällan, och när vi rör vid våra telefoner sprider vi bakterier till alla ytor vi kommer i kontakt med:

”Varje gång vi rör vår telefon kan vi potentiellt utsättas för eller sprida bakterier. Så det bästa du kan göra om du vill hålla telefonen ren och på så sätt minska risken för infektion är att tvätta händerna regelbundet – och naturligtvis efter toalettbesök. Och då är det en bra idé att torka av telefonen med en antibakteriell rengöringsduk emellanåt”, tipsar biolog Maria Brix Balle i ett pressmeddelande kring undersökningen. 

Tips: Så tvättar du händerna – ordentligt!

  • Blöt händerna innan du applicerar tvål. Använd rikligt med tvål.
  • Tvätta händerna, inklusive tummarna, försiktigt mellan fingrarna, på baksidan av handen, vid fingertopparna och runt handleden.
  • Använd varmt vatten och tvätta händerna i minst 20 sekunder.
  • Torka händerna ordentligt. Om du är på en offentlig toalett, använd engångspapper så mycket som möjligt, helst från en beröringsfri behållare.

(Undersökningen genomfördes på 50 mobiltelefoner i Storbritannien, men resultaten förväntas vara desamma här hemma.)


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar