Därför ska du ALDRIG välja ett läderfodral till din mobil

Har du ett läderfodral på din smartphone? Då kanske det är dags att byta ut den. Mobiltelefonen är nämligen smutsigare än en toalettstol – och en smartphone med läderfodral är ännu snuskigare!

Många väljer att skydda sin smartphone med ett skal. Men om du har just ett läderfodral till din mobiltelefon kanske det är dags att önska sig ett nytt fodral i julklapp? 

En studie visar att det finns mer än dubbelt så många bakterier på telefoner med läderfodral än på en genomsnittlig smartphone.

Smutsigare än en toalett

Hygienföretaget Initial har undersökt mobiltelefoner med ett ATP-test för att mäta antalet mikroorganismer på en yta – och resultaten visar tydligt att vi i allmänhet glömmer att hålla våra mobiltelefoner rena.

I genomsnitt var de undersökta telefonerna inte mindre än 6,5 gånger smutsigare än en genomsnittlig toalettstol. Men mängden bakterier var klart värst på smartphones som var skyddade med ett läderfodral. I genomsnitt var dessa telefoner mer än dubbelt så smutsiga som de andra telefonerna.

Den stora mängden bakterier på läderfodral beror på att bakterier trivs bättre på organiska material. De trivs till och med så bra att den smutsigaste telefonen, i ett läderfodral med plats för kreditkort, mättes till att vara mer än 35 gånger så smutsig som en toalett.

Läs också: Så smutsigt är ditt badrum!

Stafylokocker och koliforma bakterier

De flesta bakterier på våra telefoner kommer från oss själva och är vanligtvis bakterier som stafylokocker och koliforma bakterier, vilket indikerar att det kan finnas spår av avföring. Det här är inte så konstigt. Många tar med sig mobilen till toaletten: I en undersökning gjord 2018, av Initial, tillfrågades 2 000 kontorsarbetare om deras mobilvanor. Hela 40 procent erkände att de använde sina mobiltelefoner på toaletten under arbetsdagen.

Händer är den största infektionskällan

Studien av telefonerna visar att vi går runt med bakteriebomber i fickorna. Våra händer är den största infektionskällan, och när vi rör vid våra telefoner sprider vi bakterier till alla ytor vi kommer i kontakt med:

”Varje gång vi rör vår telefon kan vi potentiellt utsättas för eller sprida bakterier. Så det bästa du kan göra om du vill hålla telefonen ren och på så sätt minska risken för infektion är att tvätta händerna regelbundet – och naturligtvis efter toalettbesök. Och då är det en bra idé att torka av telefonen med en antibakteriell rengöringsduk emellanåt”, tipsar biolog Maria Brix Balle i ett pressmeddelande kring undersökningen. 

Tips: Så tvättar du händerna – ordentligt!

  • Blöt händerna innan du applicerar tvål. Använd rikligt med tvål.
  • Tvätta händerna, inklusive tummarna, försiktigt mellan fingrarna, på baksidan av handen, vid fingertopparna och runt handleden.
  • Använd varmt vatten och tvätta händerna i minst 20 sekunder.
  • Torka händerna ordentligt. Om du är på en offentlig toalett, använd engångspapper så mycket som möjligt, helst från en beröringsfri behållare.

(Undersökningen genomfördes på 50 mobiltelefoner i Storbritannien, men resultaten förväntas vara desamma här hemma.)

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar