Geniala knepet – det här ska du göra när dammsugaren inte suger

Har din dammsugare börjat suga dåligt, eller gör den konstiga ljud? Då kan det vara dags att kontrollera vad som är fel. Här är sex tips på hur du underhåller din dammsugare!

Om din dammsugare suger dåligt kan det tyda på att något är fel. Det kan dock finnas många anledningar till att maskinen krånglar – och ofta är problemet enkelt att åtgärda. Så innan du kastar en egentligen fullt fungerande maskin är det en bra idé att veta vad du ska leta efter.

Två typiska problem

– Om dammsugaren suger dåligt beror det oftast på att filtret är igensatt och blockerar luftflödet i dammsugaren. Dammsugaren håller vanligtvis längre när den behandlas snyggt och om du kommer ihåg att byta filter regelbundet. Helst en gång om året eller vid behov, säger Torben Førsterling, expert på dammsugare, i ett pressmeddelande från Elgiganten.

Filtrets uppgift är att rengöra luften som kommer in i dammsugaren. Efter en tid blir filtret smutsigt och fullt. När filtret stoppas kommer luften inte igenom som den ska. Det här kan skada motorn, om den inte får tillräckligt med luft för att svalna.

– Det gäller även dammsugarpåsar. Om dammsugaren fungerar och luften inte kommer igenom den fyllda påsen, då kan det bli varmt, understryker Torben Førsterling.

6 tips för att underhålla din dammsugare

  • Byt ut filtret regelbundet.
  • Byt dammsugarpåsen innan den fylls – inte efter.
  • Använd helst ett munstycke avsedd för hårda ytor vid dammsugning av trägolv och liknande.
  • Undvik att välta dammsugaren eller stöta den mot väggar och möbler.
  • Undvik att dra dammsugaren runt slangen och sträck inte ut sladden. Använd istället eluttagen i varje rum när du rör dig. 
  • Använd inställningarna på dammsugaren för att få rätt prestanda beroende på om du dammsuger trägolv, mattor eller möbler!

Läs också: Dammsugarknepet som får ditt hus att dofta magiskt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar