Sluta dricka direkt från burken – så snuskig är den!

En australisk studie kommer få dig att ändra dina dryckesvanor, från och med nu dricker du aldrig mer direkt från burken…

Läsk is

Att vi människor utsätts för mängder av bakterier, organismer och enzymer varje dag är oundvikligt. De flesta är heller inte farliga – men vem vill ha tarmbakterier direkt i munnen?

Många gånger är det saker vi inte tror är så smutsiga som faktiskt är bland de allra värsta smutshärdarna – som, visar det sig, burkar för läsk och annan dryck. Dricker du direkt från burken kommer du att utsätta dig för värre bakterier än du förmodligen tror. Det visade en studie av det australiensiska företaget EarthEcco.

De testade hur smutsig miljön runt oss är i vardagen – och resultaten var chockerande. Mängden smuts mättes enligt RLU (relativ ljusenhet), där resultat under 30 RLU innebar att föremålet var rent men vid 135-300 RLU gick gränsen där det var läge att börja oroa sig. RLU för läskburkar var mycket högre än så. När EarthEcco testade en vanlig läskburk, mätte den 1146 RLU! Som jämförelse mätte en toalettstol cirka 980 RLU.

Läs också: Här är våra snuskiga badrumsvanor!

Aluminiumburkar för exempelvis läsk är alltså extremt smutsiga och dessutom visade det sig att ytan var täckt av många bakterier (inklusive koliforma), organismer och enzymer som kan göra dig allvarligt sjuk.

– Det chockade mig att burkläsken var smutsigare än en toalettstol. Det hade varit renare att dricka direkt från toan än ur en burk, säger Jake Tyson, VD för EarthEcco. 

Han svär att han i framtiden kommer att dricka ur sugrör om han känner för en läsk. Det kanske är dags att börja överväga att inte dricka direkt ur burkar i framtiden. Häll upp drycken i ett rent glas eller använd ett sugrör istället.

Källa: news.com.au


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar