Inreda övervåningen – del 3, Innertak, väggar och badrumsgolv

I vår serie om att inreda en övervåning har vi nu kommit till sista avsnittet. Det värsta arbetet är gjort. Isoleringen är klar, golv och avlopp ligger på plats. Nu återstår framför allt innertak och väggar.

Det finns i stort sett två sorters innertak att välja mellan. Antingen takplattor (av gips eller spån) eller träpanel, som blivit riktigt populär igen. Oavsett vilket du väljer måste du göra vissa förberedelser innan uppsättningen kan börja.

Se till att glespanelen i taket löper jämnt och rakt. Inga utstickande spik- eller skruvskallar (glespanelen ska ha c/c 30 cm om du sätter upp plattor).

Sedan sätter du upp taket. Väljer du plattor står det på i allmänhet på förpackningen vilken typ av skruv eller spik de rekommenderar.
Om du väljer paneltak måste du först spika eller skruva små kortlingar på takbjälken mellan glespanelen för att ha något att fästa i. Paneltak monteras oftast med små clips på fjädern (sponten).

Även här brukar det finnas rekommendationer om skruv och spik. Det är så gott som omöjligt att sätta upp tak ensam. Se till att du får hjälp.

De elledningar som hänger ned från taket gör du hål för, där innerväggen senare kommer att gå.

Tänk också på ventilationen nu. Vanligast är att bara ha ett utsug i badrummet. Diskutera gärna detta med firman som har konstruerat ventilationssystemet i ditt hus (bland dina huspapper ska det finnas en ventilationsritning. Där bör det stå ett namn på någon du kan ringa).

Dags för innerväggarna

När taket är uppe rekommenderar jag att du gipsar upp alla ytterväggarna, innan du börjar regla för innerväggar. Då spar du mycket arbete, jämfört med att gipsa upp rum för rum.
Stödbenen längs långsidorna sitter ju med 120 c/c, så här krävs en extra regel för att gipsskivorna ska kunna fästas med rekommenderade 60 c/c. Se skiss.

Viktigt: ska du ha kakel i badrummet måste du regla med högst 45 c/c vid 13 mm standardgips. Annars blir väggen för böjlig för kakel. Alternativt dubbla plattor – då kan den bakomliggande väggen med fördel vara av spånskiva eller annat skruvbart material. Dessutom – tätplasten du satt upp tidigare mot isoleringen måste avlägsnas där en fukttät vägg ska vara. Annars blir det kondens mellan tätskikten.

Innan du börjar skruva upp skivorna ska du tänka efter vilka saker du kommer att vilja fästa i väggarna sedan. Först och främst en radiator, men kanske också handfat, dusch etc. Sätt rejäla kortlingar mellan reglarna där dessa saker ska skruvas upp.

Sedan skruvar du upp gipsskivorna. Mät noga för eldosorna – eller tryck en stämpeldyna mot eldosan och passa sedan dit gipsskivan. Sedan kan du hålsåga där du fått märket.

Det finns särskilda skruvdragare för gipsskivor att hyra, men det går bra med en vanlig skruvdragare också, om du är försiktig.

Nu ska du regla för innerväggarna.

Först två regelregler: Köp raka och fina reglar av god kvalitet. Se till att få upp reglarna snabbt, så att de inte slår sig (såvida du inte lägger upp dem fint med ströläkt och tyngder.). Sedan spikar eller skruvar du ramar längs golv, tak och väggar. Lämna luckor för dörröppningar.

Enklast blir det om du följer stödben och takstolar. Tillåter inte din planlösning detta, så får du sätta glespanel även i ytterväggarna innan du sätter upp gipsskivorna där.

De vertikala reglarna snedspikar du i ramen. Du kan också skruva, själv tycker jag att det är enklare.

Dörröppningarna gör du lite bredare än dörrkarmarnas yttermått – en marginal på 0,5 – 1 cm åt varje håll kan vara lämplig. Var noga, så att det blir rakt här. Sedan sätter du en liten bit regel extra där ljusknapparna ska vara, så hamnar de inte kloss mot dörrfodret (se skiss ovan). Sätt sedan dit eldosan.

Innan du nu börjar gipsa innerväggar – tänk återigen på vad som ska hängas upp och spika upp eventuella kortlingar. Tänk också på att regla tätare om du ska kakla badrummet.

Ett tips: om du gör garderober eller klädkammare – använd spånskiva istället för gips på insidan. Så blir det lätt att fästa hyllor, krokar och annat i framtiden. Ett annat tips är att lägga isolering i alla innerväggar. Det minskar lyhördheten betydligt och kostar inte mycket.

Badrumsgolv m m

Åter till badrummet: ska du ha klinker på golvet räcker det inte med ett vanligt spån- eller trägolv. Det är för böjligt. Ett bra tips är att förbereda med kortlingar mellan golvreglarna innan du lägger golvet, c/c 30 cm ska det vara. Har du inte gjort det kan du limma och skruva på en 22 mm spånskiva ovanpå det befintliga golvet. Då blir det starkt nog.

Indragning av vatten går jag inte in på här – vet du inte exakt hur man gör ska du lämna det åt en fackman.

Nu är din övervåning nästan klar. Resten – lister och foder, tapeter och golvmattor – lämnar jag åt ditt eget omdöme. För har du kommit så här långt så bör du ju vara ganska händig.

Rätt om avlopp

I tidningen under rubriken Bygga avlopp i förra numret blev det lite fel. Där stod att fallhöjden i avloppssystemet skulle vara minst 1 cm/m –
sanningen är att det ska vara max 1 cm/m. Vidare får WC-avloppet, i motsats till vad som påstås i artikeln, när man bygger med plaströr ha en sista anslutningsböj på 90o, annars gäller 45o.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar