Årets julklapp 2023: Sällskapsspelet!

Årets julklapp 2023 är något att samla familj och vänner kring: sällskapsspelet! Läs juryns motivering här.

arets julklapp 2023

Årets julklapp förra året var det hemstickade plagget. 2023 är det en annan gammal klassiker som lyfts fram: sällskapsspelet. Så här lyder motiveringen från analysföretaget HUI, som ägs av branschorganisationen Svensk Handel:

”Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Samtidigt växer ny teknik fram som förnyar en traditionell produktkategori. Årets Julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket. Årets Julklapp 2023 är sällskapsspelet.”

Framtiden ljus för brädspel

Det råder en riktig brädspelsboom menar HUI. Under förra året såldes det brädspel för hela 15 miljarder dollar globalt och försäljningen förväntas växa med 7 till 11 procent de kommande fem åren.

– I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära. Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling, säger Emma Hernell VD på HUI.

Många gamla spel fortsätter att vara populära samtidigt som det utvecklas många nya spel som blandar in både rollspel och digitala element, som AI-teknik. Så det finns hur mycket som helst att välja på för den som vill ge bort ett roligt spel i julklapp!

Här tipsar redaktionen om sina favoritspel: 9 roliga sällskapsspel för hela familjen

Årets julklapp – de senaste tio åren:

2022: Det hemstickade plagget

2021: Evenemangsbiljetten

2020: Stormköket

2019: Mobillådan

2018: Det återvunna plagget

2017: Elcykeln

2016: VR-glasögonen

2015: Robotdammsugaren

2014: Aktivitetsarmbandet

2013: Råsaftcentrifugen

Årets julklapp har utsetts av HUI sedan 1988. Julklappen ska leva upp till ett eller flera av följande kriterier: Den ska representera den tid vi lever i, vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse, och/eller svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

Visa mer
Visa mindre

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar