Björn Ulvaeus: ”Jag ser många likheter mellan mig och Pippi”

Sommartips för hela familjen! Björn och Bennys nya cirkusmusikal ”Pippi på Cirkus” har premiär på Cirkus i Stockholm 12 juli. Vi i Villa träffade Björn Ulvaeus och Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billing för att få veta mer!

pippi pa cirkus bjorn ulvaeus

I sommar är det världspremiär för ”Pippi på Cirkus”, en nyskriven cirkusmusikal med helt ny musik av Abbas Björn och Benny, och cirkusartister från Cirkus Cirkör. Vi träffade Björn Ulvaeus som har skrivit låttexter och manus, och Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billgren, från Astrid Lindgren AB. Tillsammans har de haft ett nära samarbete kring musikalen som visas på Cirkus på Djurgården i Stockholm, ett nöjespalats som byggdes för just cirkusföreställningar och invigdes år 1892. Musikalen tar avstamp i kapitlet ur boken ”Pippi Långstrump” där Pippi, Annika och Tommy går på cirkus, men har fyllts med massor av nytt innehåll!

Varma hälsningar från Björn Ulveaus och Malin Billing på Cirkus! 

Björn, hur kom du på idén till ”Pippi på Cirkus”?

– Cirkus har traditionellt varit nedstängt under sommarmånaderna och det tyckte jag var så bortkastat och dumt när det är så mycket turister på Djurgården varje år. Jag tänkte att vi kanske kunde ha något under sommaren där som skulle attrahera familjer och barn. Något som är välkänt för utländska turister, helst ett världskänt globalt märke, och landade i Pippi förstås. Pippi Långstrump är känd över hela världen och vi är på Cirkus, så varför inte ”Pippi på Cirkus”, säger Björn.

Vad har du för relation till Pippi?

– Jag har som alla svenska barn vuxit upp med Pippi. Och när Pippi-filmerna kom 1969, då var jag ute och spelade i de svenska folkparkerna, och Pippi och Inger Nilsson, det var som en farsot i hela landet, det var inte klokt! Hela den sommaren var en Pippisommar, det gjorde ett starkt intryck på mig. Och sen har jag läst Pippi för mina barn, så hon har ju funnits med hela tiden, säger Björn. 

– Och Malin, du har ju något slags Pippi-DNA, så det har varit tryggt att ha dig som stöd genom skrivandet, men ändå få fantisera fritt och veta att om det går åt fel håll så säger du till. Så det har ju varit ett väldigt bra samarbete, och ett drömprojekt helt enkelt! säger Björn.

Björn, ser du några likheter mellan dig och Pippi?

– Jag gillar hennes civila olydnad, nyfikenhet och viljestyrka. Det är så många saker som jag gillar med Pippi och egenskaper som jag tycker om att finna hos mig själv. Jag tror att Pippi är väldigt öppen för intryck, hon är beredd att gå åt ena hållet istället för det andra, hon bestämmer sig väldigt kvickt att ”det där verkar bättre”! Och sån är jag också. Pippi styrs inte av konventioner. Hon styrs av sunt förnuft. Och av lust, hon gör saker och hittar på grejer. Och så är hon snäll och det tror jag att jag är också. Men inte lika stark, naturligtvis, och inte lika modig som hon, säger Björn. 

 ”Musiker är ovanligt barnsliga!”

Björn Ulvaeus

Dina kollegor säger att du har en väldigt ung själ och att det är svårt att hänga med i ditt tempo, trots att du är äldst i produktionen. Hur lyckas du hålla barnet inom dig vid liv?

– Nyfikenhet och en viss medfödd naturlig barnslighet som jag haft i alla år. Och att skapa musik och att vara bland människor som skapar musik, det är också något som håller en ung. Musiker är ovanligt barnsliga! Om man jämför med andra kategorier av yrken, så är musiker barnsligare rent generellt. Hahaha, det är sant! 

– Det har med skaparkraften att göra, att man måste leka hela tiden, säger Malin.

I teamet bakom ”Pippi på Cirkus” finns bland andra Magdalena Åberg (scenografi/kostymdesign), Björn Ulvaeus (manus/musik/sångtexter), Malin Billing (Astrid Lindgren AB), Maria Löfgren (regi), Tilde Björfors (ciruksregi/manus), Ida Breimo (skådespelare).

Hur kommer det sig att Pippi har lyckats hålla sig relevant så länge?

– Delvis handlar det ju om att det kommer nya generationer. Hon är ju på något vis barns ultimata fantasi. Hon har alla de här pengarna, hon är så stark, hon kan göra som hon vill. Det är något med det här att hon skapar sin verklighet som är otroligt lockande för barnet, säger Malin. 

– Hon är tidlös för hon är aldrig sentimental. Även om hon bor i en småstadsmiljö är hon inte bunden till den utan skapar sin egen värld. Och den innehåller inte nostalgi och sånt som gör att saker blir daterade, utan det är det upproriska barnets eviga jag i Pippi, säger Björn.

Finns det planer på att ta ”Pippi på Cirkus” utomlands?

– Ja, det finns absolut en plan och förhoppning att ta föreställningen utomlands. Alla världens barn borde få se ”Pippi på Cirkus”! säger Malin.

Pippi på Cirkus” har världspremiär på Cirkus tisdagen den 12 juli 2022. Föreställningen spelas onsdag-söndag till och med 14 augusti. Dialog och sångtexter är på svenska. Läs mer på pippicirkus.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar