David Lindgren: ”Nu har jag något att berätta”

Efter musikaler, programledarjobb och pojkbandsshow är David Lindgren aktuell med egenskriven musik på svenska. Fritiden ägnar han åt att snickra på villan.
– Jag är nog en av de tråkigaste grannar man kan ha, säger David.

david lindgren

I lilla Ersmark utanför Skellefteå var det hockeyproffs man skulle bli. Men vid sidan av rinken närde David Lindgren en hemlig dröm om att bli popstjärna. Väggarna i pojkrummet, där han övade breakdance-moves, var tapetserade med New Kids on the Block.

– Jag har alltid fascinerats av att sjunga och dansa samtidigt, berättar David.

En lärare uppmuntrade honom att söka till teatergymnasiet i Göteborg, och han kom in. Men i olika talangtävlingar som Popstars och Fame factory nådde han inte hela vägen fram.

– Det är svårt med hela popgrejen. Men jag hittade musikal i stället och där får jag ju också sjunga och dansa, men mer som ett jobb.

Väldigt privat person

Kändisskapet fick han smaka på när han slog igenom i Melodifestivalen 2012.

– Då blir man allmän egendom, för barn framför allt. När jag var i lekparken med min nyfödda son blev det till en happening. Jag trivdes inte i den situationen och fick en förståelse för hur galet det måste vara för dem som slår igenom riktigt stort. Det finns inget sug i mig alls att göra det, jag trivs så bra på den här nivån jag är nu. Jag får jobba mycket och hinner ändå med att vara pappa till barnen och man till min fru, säger David.

david lindgren

”Jag är ingen storstadsmänniska.”


Han värnar starkt om privatlivet och sin familj. Vi får inte hälsa på i hans villa på Värmdö, utan träffas på ett närliggande hotell.

– Det är ett jättemedvetet val. För en dag kommer karriären att ta slut. Då vill jag ha något som inte är förstört och allmänt. Något som bara är för oss, som är konstant, stabilt och på riktigt, säger han.
Det norrländska lugnet bär han med sig, liksom kärleken till naturen.

– Jag är ingen storstadsmänniska alls. Värmdö är supernära Stockholm, men det är verkligen landet, med grusvägar och där alla har postlåda på samma ställe. Jag vill att mina barn ska kunna cykla runt i området och känna sig fria, inte hänga runt tunnelbanan.

Familjens hus ligger uppe på en kulle, och när löven fallit har de utsikt över Torsbyfjärden. När David inte jobbar är han en entusiastisk hemmafixare, ett intresse som väcktes tidigt av pappan, som är både snickare och präst.

– Det är verkligen avkoppling för mig, för i mitt yrke är det svårt att se framstegen. Men att snickra är så konkret, det syns verkligen vad man gjort på en dag.

Davids bästa snickartips!

Om du ska köpa brädor, använd släpkärra eller takräcke! Jag lastade in brädor i bilen en gång och råkade spräcka hela vindrutan.

Med bra verktyg blir det roligare att jobba. 

Var noggrann och mät noga. Jag vill oftast att det ska gå fort, men vill ju hellre att det blir bra. 

När du bygger altan: Använd skruvar som du kan skruva in från sidan. Då slipper du skruvhål på trallen och stickor – mer skonsamt för fötterna. 

Öva! Det är det som är så skönt när det är ens eget hus – det är bara att köra!

Visa mer
Visa mindre


Bland hans stolta projekt finns bygge av pool, altan och en garderob under trappan. Och nu bygger han ett attefallshus för att få plats att hänga upp alla sina verktyg.

– Jag är nog en av de tråkigaste grannar man kan ha. När jag är hemma så är jag helst innanför mina fyra väggar eller i min trädgård, och bara är själv. Jag är inte en sån som fixar stora middagar.

På tal om att vara tråkig blev du jämförd med en beige Ikea-bokhylla av en recensent en gång, hur kändes det?

– Det var roligt. Det betyder ju att jag går hem hos alla, och jag tycker om att underhålla en bred publik. Hellre det än att vara någon konstig bokhylla som bara fem personer vill ha.

5 snabba om hemmalivet…

Inredning: ”Vi är båda högkänsliga. Därför har vi valt bort krimskrams och försöker ha rena ytor, lugna färger och många stora gröna växter.”

Paradrätt: ”Ramensoppa. Barnen älskar det! Vi är ingen halvfabrikats-
familj, utan lagar allt från grunden. Mat är ett stort intresse.”

Trädgård: ”Vi odlar jordgubbar, rabarber och kryddor. I somras byggde jag en inhägnad av armeringsnät runt odlings-
lådorna så att inte rådjuren ska äta upp allt.”

Mjukisbyxor: ”Ja, direkt när jag kommer hem! Och likadan färg på tröja och byxor, oftast från H&M:s Premium selection eller Adidas. Det är den gamla breakdancekillen i mig som fortfarande triggas av det.” 

Hemmakväll: ”Vi brukar ha familjemys på söndagar, eftersom vi ofta jobbar fredagar och lördagar. Då ser vi film eller serier ihop och käkar mat framför tv:n.”

Visa mer
Visa mindre
david lindgren

”Jag skrattar åt elaka tweets – och mig själv.”

David skakade loss sin halvnakna pappakropp som programledare i Mello 2017, tjoande ”yeah, så här ska det se ut, chips och fredagsmys!”. Numera är det daglig träning och nyttig mat som gäller för att orka med livet på scen.

– Motivationen går verkligen upp och ner – men jag tränar alltid. För fyra år sen bestämde jag och min fru oss för att lägga mer krut på hälsan. Hon hade problem med ryggskott, och det har blivit mycket bättre sen vi började styrketräna och äta antiinflammatorisk mat.

Kärleken till frun

Frun Kristina, som han träffade redan på teaterlinjen, är också musikalartist, och de senaste åren har de jobbat mycket ihop. Inte minst när de fick båda huvudrollerna i musikalen Saturday night fever.

Ni verkar fortfarande väldigt kära. Hur får ni det att fungera så bra?

– För att vi alltid har valt varandra och satt varandra först. Hälsat på varandra på jobbet. Delat dagen med den andra när vi kommit hem. Och låtit varandra blomma ut och följa våra drömmar. Vi har gett utrymme och tagit utrymme. Eftersom vi är i samma bransch har vi förståelse för varandra, och ofta mycket ledig tid tillsammans.

david lindgren

”Jag vill alltid utmana mig, jag vill framåt och uppåt.”

På den nya svenska skivan, som David jobbar med för fullt, finns det flera kärlekslåtar som han skrivit till sin fru, och till barnen. Låten Himlens alla färger handlar om frågor som dottern ställt när David ska natta henne: Sitter farmor, som gick bort i cancer, på ett moln nu? Det var i sorgeprocessen som David för första gången började skriva sin egen musik.

– Tidigare har jag alltid tänkt att jag inte kan, och att jag inte har något jag behöver berätta. Men nu när jag öppnat den dörren kommer jag inte att kunna stänga den. Jag älskar att skriva musik.

Du har gjort så mycket under karriären, finns det några drömmar kvar att uppfylla?

– Ja, jag skulle vilja skriva en sån där låt som, när jag dör, får folk att tänka att ”det var ju han som sjöng den där låten”. Det skulle vara roligt om det inte var Shout it out, utan en riktig klassiker.

Om David Lindgren

Ålder: 41 år.

Familj: Frun Kristina och barnen Ben, 8, och Ella, 12. 

Bor: På Värmdö utanför Stockholm.

Gör: Underhåller människor. 

Aktuell med: A show larger than life och ett kommande album på svenska. 

david lindgren

David Lindgren i overshirt från Zara, lösa byxor från Oscar Jacobson och kängor från Eytys. Frun Kristina är både artist och klädstylist.

Bli stilsäker!

David Lindgren blandar plagg från lågpriskedjor med dyrare märken. Här är hans stiltips: 

• Satsa på minst två olika kostymer, en svart och en i en annan färg. Våga gärna färgglatt. Kostymer kan du matcha med en t-shirt – eller med skjorta och slips när du vill ha den propra looken. 

• Overshirt (skjortjacka) är ett enkelt sätt att vara lite uppklädd men ändå avslappnad.

• Att ha något större byxor, som hänger lite på höften, är både skönt och snyggt.

Läs också: Hemma hos Morgan Alling: ”Det ska vara barnens hus”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar