Ny studie: Tyngdtäcke kan göra det enklare att somna – ökar melatoninnivåerna

Sover du dåligt? Då kan det vara värt att testa ett tyngdtäcke! En ny studie visar att melatoninhalten ökade med 30 % hos de personer som använde ett tyngdtäcke.

sovande kvinna

En mindre studie utförd av forskare vid Uppsala universitet visar att användning av tyngdtäcke kan öka nivåerna av hormonet melatonin med hela 30 procent. Melatonin har i tidigare studier visat sig påverka sömnen positivt. 

Forskare vid Uppsala universitet bestämde sig för att undersöka hur nivåerna av sömnfrämjande och stressmotverkande hormon, som oxytocin och melatonin, påverkas när man sover med ett tyngdtäcke. 

– Användningen av tyngdtäcke ökade halten av melatonin i saliven med 30 procent. Dock såg vi inga skillnader i nivåerna av oxytocin eller kortisol eller i aktivitet i det sympatiska nervsystemet, säger Elisa Meth, förstaförfattare till studien och doktorand vid Uppsala universitet.

Vad är melatonin?

Melatonin är ett hormon som utsöndras från tallkottkörteln under den bakre delen av hjärnan, och som har en stor betydelse för att reglera dygnsrytmen. Utsöndring av melatonin påverkas av ljus – halterna är högre på natten och lägre på dagen.

Källa: 1177.se

Visa mer
Visa mindre

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of sleep research i oktober 2022. Sammanlagt deltog 26 unga män och kvinnor i studien där försökspersonerna fick ge återkommande salivprov medan de vilande under tyngdtäcke eller vanligt täcke. 

Läs också: Trassel med sömnen? Du är inte ensam

Källa: Uppsala universitet


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar