Tina Nordström: ”Jag har varit rädd för så mycket!”

Hon gillar att göra läskiga grejer, vet vikten av att göra misstag och älskar att laga mat, även om allt inte alltid uppskattas! 
– Barnen vill helst ha mackor till middag, säger Tina. 


Det var på köksbänken i föräldrarnas värdshus som matintresset föddes. Där satt liten Tina och blev matad med diverse sötsaker: alltifrån sockerkaka till finaste praliner. Men när det vankades middag smet hon helst hem till farmor och farfar där det bjöds på husmanskost à la 1980-tal.

– Det var klassisk mat som grönkålssoppa med frikadeller, äggakaka med rårörda lingon och kalvsylta med rödbetssallad. Jag tyckte det var mycket godare än mammas och pappas mat från restaurangen, även om det ärligt talat nog var en del halvfabrikat där på 80-talet, säger hon och skrattar.

Maten blev hennes liv. Kock-karriären började på skånska finrestauranger, hon vann silver i matolympiaden och deltog i tävlingen Årets kock 2000. Där fångades hon upp av SVT och gjorde programmet Mat tillsammans med Tomas Tengby. Hon ”gick genom rutan” och blev snabbt Mat-Tina med hela svenska folket, som fick lära sig vad flingsalt är och hur man använder en ballongvisp.

Hemma i det egna köket står hon också gärna och lagar mat, till maken Martin och barnen Albin och Elsie, men det blir sällan tillbehör som potatis, ris eller pasta, utan grönsaker till en bit kött, kyckling eller fisk. Och det går inte alltid hem lika lätt som på tv!

– Barnen tycker inte om min mat, de frågar jämt om de inte kan få mackor i stället. Och tro mig, jag har försökt göra som mina väninnor tipsat om och slängt ihop något av det som finns i kylskåpet, men det slutar alltid med att jag står där och rostar några nötter. Jag kan inte fixa en macke-midda.

 

Tina gillar att baka till andra. Det blir ofta klassiska kanelbullar eller butterkaka, det senare har hon svårt att tacka nej till. ”En bit butterkaka och en kopp kaffe på en bänk vid havet … bättre kan det inte bli!”
Foto: Peter Carlsson

 

Hon berättar om sin karriär, att hon kastat sig ut och vågat prova nya saker om och om igen, dansat foxtrot i Let’s dance, lagat mat på alptoppar och peppat nervösa barn i Sveriges yngsta mästerkock. Att göra det som är läskigt har varit grejen.

– Jag är lillasyster och var en liten ret­sticka – samtidigt var jag rädd för mycket, som att sova borta. Ändå anmälde jag mig till ett konfirmationsläger på tre veckor! Redan då kände jag att det som är läskigt, det ska jag göra!

Och så har hon fortsatt utmana sig själv. Ju mer rädd hon är för något, desto mer vill hon prova, som när hon hoppade på tv-programmet Hela Sverige bakar.

– Nyfikenheten har alltid drivit mig. Det var den som fick mig att säga ja till att leda Hela Sverige bakar. För jag är ingen bak-tjej, det är inte jag som är experten där, jag är där för att stötta och peppa deltagarna. 

Hon vet vad som händer när man provar nytt och utmanar sina egna rädslor, det har hjälpt henne att stötta deltagarna. 

– När man utmanar sina rädslor blir man mindre rädd. Och tvärtom, den som aldrig vågar blir bara räddare och räddare. På så sätt kan jag nog vara ett stöd till deltagarna. Det är fantastiskt att se hur de blygaste småkockarna och amatörbagarna växer med varje program och utvecklar både sin bakning, matlagning och sig själva!

Man lär helt enkelt genom att våga, prova, göra misstag, och göra igen. För det går inte alltid som man tänkt sig. 

– Det är klart att jag har gjort misstag, annars vore jag inte mänsklig. Oftast handlar det om att jag lierat mig med personer där det visat sig att vi inte haft samma mål eller hoppat på saker som inte varit seriösa.

Med åren har hon blivit lite mer försiktig, eller snäll mot sig själv, som hon säger. Framför allt genom att ge sig själv betänketid. 

– Jag säger inte längre ja på studs, utan funderar på vad jag verkligen vill göra. 

 

Tina gillar att testa nya saker i livet.
Foto: Peter Carlsson

Läs också: Mat-Tinas 3 snabba vardagsmåltider

 

När hon kopplar av drar hon gärna på snickarbyxorna och ger sig ut i trädgården. Att flytta växter är en favorit. 

– Ingen kan flytta växter som jag. Jag gräver ner och gräver upp i full fart. En björnbärsbuske flyttade jag nog tre gånger. Sen tar jag en bild och skickar till min kompis, som har synpunkter på placeringen och då flyttar jag den igen. Jag blir lite tokig när jag drar på mig de där brallorna. 

I framtiden har hon bestämt att det ska bli ännu mer trädgård. 

– Någon gång i livet ska jag ha ett hus långt ute på landet.

Köket är hjärtat i Tinas liv, men ibland lämnar Tina köket och drar på sig trädgårdsbrallorna. Det är bästa sättet att koppla av!
Foto: Peter Carlsson

 

Tina tipsar: 3 vanliga missar i köket

1. Man saltar för lite i potatisen.
Gör så här: Salta potatisen mer så blir den godare. Och kokar du mos, ta 1 msk salt per 1 liter vatten vid kokning så behöver man inte salta i det färdiga moset.  

2. Man vänder grillköttet för ofta! 
Gör så här: Ha is i magen när du grillar eller steker kött och vänd det inte för ofta. Låt köttet få rumstemperatur innan du lagar det.  

3. Man slänger pastavattnet! 
Gör så här: Spara och tillsätt ca 1 dl vatten i den avrunna pastan, tillsätt 1 msk smör och lite riven parmesan så blir pastan krämig och god.

 

Tinas 3 trick som lyfter maten:

1. Förbered matlagningen och planera (googla ”mise en place”). 

2. Använd ugnen i minst en del av matlagningen, så kan du lägga mer tid på tillbehören.

3. Använd färska örter som smaksättning.

Tinas 3 bästa baktips:

1. Så får du perfekt spritsgrädde. Vispa grädden i maskin, men slå de sista slagen med ballongvisp för att få den så där molnig. Vispa inte för hårt, det ska inte bli fransar på grädden. Den ska kännas i lösaste laget när du häller den i spritspåsen. Grädden sätter sig när du trycker den genom det lilla hålet i spritspåsen. Spritspåsar finns på rulle, testa dem!

2. Satsa på riktigt bra livsmedelsfärg. Då behövs det bara några droppar för att få glasyren att anta de mest häftiga färger. Perfekt till barnkalaset!

3. Använd rätt redskap. Tinas 3 bästa: Köksmaskin (typ KitchenAid), palettkniv, slickepott.

Med åren har Tina lärt sig att inte säga ja på studs, utan ge sig själv lite betänketid. Här med hunden Bonnie, Tinas favorit.
Foto: Peter Carlsson

 

Om Tina

Namn: Tina Nordström.
Ålder: 46 år.
Familj: Maken Martin, barnen Albin, 14, Elsie, 11, samt hunden Bonnie, en engelsk springer spaniel.
Bor: Villa i Helsingborg.
Gör: Är kock, författare, programledare.
Aktuell: En ny säsong av Hela Sverige bakar och två nya kokböcker.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar