Mat-Tinas 3 snabba vardagsmåltider

Kocken Tina Nordström delar med sig av tre enkla vardagsfavoriter. Smarrigt!


1. Pasta Carbonara

Tinas absoluta favorit – snabb, god och enkel carbonara.

Det här behöver du:

  • 400 g spaghetti, bronsvalsad (pasta med ruggad yta)
  • 250 g pancetta, skuren i mindre tärningar
  • 2 vitlöksklyftor, grovt krossade
  • 2 stora ägg
  • 75 g pecorino
  • Salt och svartpeppar från kvarn

Så här gör du:

  1. Koka upp ca 5 liter vatten med 2 msk salt, lägg i spaghettin och koka till ”al dente.”
  2. Hetta upp en stor stekpanna, torrstek pancetta och vitlök på medelhög värme tills fläsket smälter ut fettet i stekpannan. Här behövs alltså inget annat fett vid stekning än det som pancettan ger ifrån sig.
  3. Vispa upp äggen med ca 50 g riven pecorino i en skål, salta och peppra.
  4. Sila av spaghettin, spara lite av pastavattnet.
  5. Tillsätt spaghettin i stekpannan med lite av pastavattnet, låt koka ihop och sväng runt.
  6. Ta av pannan från värmen, rör i äggblandningen och blanda runt alltsammans ordentligt i den varma stekpannan tills det blir krämigt.
  7. Lägg upp på tallrik och riv över pecorino, dra över ett par rejäla varv med svartpeppar och servera direkt.

Tips:

För ”al dente- pasta” så korta ner koktiden ca 2–3 minuter från anvisad koktid. Pastan ska ju oftast svängas runt i den varma såsen före servering.

 

2. Quesadillas

Gör enkla quesedillas med ost och rivna grönsaker emellan – använd dubbla tortillabröd.

 

Läs också: Tina Nordström: ”Jag har varit rädd för så mycket!”

 

3. Torsk i ugn

Lägg torskfilé över massor med goda små tomater, oliver, en krossad klyfta vitlök och lite färsk timjan. Ringla över olivolja, pressad citron. Salta och peppra och så skjuts in i ugnen på 160 grader i 10–12 minuter. Servera med brytbröd.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar