Vem ansvarar för snö som faller ner från taket?

Snö som rasar ner från taket kan orsaka skador eller i värsta fall olycksfall. Men vems är ansvaret att skotta taket, spärra av eller sätta snörasskydd? Läs expertens svar här.


Vi bor i kedjehus – vem ansvarar för snön?

Vi bor i kedjehus där byggnaderna förbinds med garage och förråd mellan. Garaget ligger inte längsmed huset utan ligger ca: 4 meter upp från husets gavel och framför garaget blir det då en parkering. Taket är brant, 39 grader och när det blir töväder rasar snön lätt ner på vår och grannens uppfart. Vi tror att vi som fastighetsägare är ansvarig för den snö som åker av vårt tak. Frågan är nu, om vi är ansvariga, kan vi då sätta upp avspärrning på grannens uppfart så att hen inte kan parkera framför sitt garage, (nedanför vårt tak) då risk för snöras finns?
På vår uppfart har vi satt snörasskydd som sitter på vårt och grannens hus (enligt överenskommelse), på så sätt skyddar vi våran uppfart och bil, men vad gäller egentligen?

Sune & Gun-Maria 

Svar: Det är rätt uppfattat att fastighetsägaren har ansvar för eventuellt snöras från egna taket. Ni kan dock inte lösa problemet genom att spärra av mark som inte är er egen. Ni måste antingen skotta taket eller sätta upp snörasskydd där också. Inte heller på egen mark duger det alltid att spärra av. Barn och andra personer med legitima skäl att beträda marken måste man alltid räkna med, och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda mot olycksrisk.

Isabel Areskoug Jantzen

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar