Läsarfråga: Hur gör jag äng av gräsmatta?

Hur gör man om trädgården till äng för att stödja bin och fjärilar? Trädgårdsmästaren svarar.

Vi skulle så gärna vilja stödja fjärilar och bin och tänkte göra om en del av vår gräsmatta till fin äng. Vad ska man tänka på?

Lena med familj

 

Svar: Enklast är att skala av lagret med grästorv, annars kan gräset lätt konkurrera ut ängsblommorna. Ängens blommor trivs bäst på soliga, näringsfattiga platser. Undvik jordar som innehåller rotogräs som kirskål och kvickrot. Välj gärna sorter med olika blomningstid så blommar ängen länge. (Färdiga ängsfröblandningar finns.) När blomningen är över ska ängen slås, gärna med lie, och blommorna får ligga och fröa av sig. Därefter krattas allt undan. Det är så våra ängar uppstått när blommor och gräs årligen slagits av som foder till gårdens djur. Med tiden blir jorden magrare och ängen ännu mer artrik.

Sandra Holmes, trädgårdsmästare

 

Läs också: 18 tips för en miljövänlig trädgård

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar