18 tips för en miljövänlig trädgård

Satsa på en miljösnäll trädgård i sommar! Här är Vi i Villas bästa tips.


18 miljövänliga trädgårdstips

1. Först och främst – undvik alla sorters bekämpningsmedel i trädgården! Låt gräsklippet ligga kvar efter att du har klippt gräsmattan så får gräset naturlig näring. Har du problem med svartmyror i trädgårdslandet finns det miljövänliga husmorsknep så som att strö ut kanel och bikarbonat.

2. Vattna med guldvatten! Ge dina växter och odlingar extra näring som är helt fri från bekämpningsmedel – vattna med urin! Här kan du läsa hur du går tillväga. 

3. Odla ekologiskt. Köp hem ekologiska jordgubbsplantor och ekologiska fröer, undvik bekämpningsmedel och gödsla med nässel- eller guldvatten.

4. Satsa på äng istället för gräsmatta. Anlägg en äng i trädgården, det ökar den biologiska mångfalden och lockar till sig insekter. Så här anlägger du en äng i trädgården.

5. Bjud in djur, insekter och vildbin! Det råder just nu en akut bostadsbrist för vildbin. Ett enkelt sätt att hjälpa bina är att placera ett insektshotell i din trädgård. Så här gör du för att bygga ett insektshotell och här är bivänliga blommor du kan plantera i trädgården.

6. Vattna smart. Undvik att vattna mitt på dagen när som mest vatten dunstar bort. Här är den bästa tiden att vattna gräsmattan på!

7. Köp hem en vattentunna! Spara på kranvattnet och vattna trädgården med regnvatten.

8. Bekämpa ogräset miljövänligt – du kan bland annat täcka marken med markduk och barkmull.

9. Ett annat miljösnällt sätt att ta bort ogräs så som maskrosor och ogräs mellan stenplattor är att göra det för hand.

10. Gör din egen jord. Återbruka trädgårdsavfall och matrester – ett miljösnällt alternativ för att jordförbättra och ge dina växter näring. Så gör du egen jord!

11. Räfsa inte bort löven direkt! Låt dem ligga kvar så får dels insekterna en plats att göra viktigt luftnings- och nedbrytningsarbete, dels får inte ogräset fäste så lätt om det ligger löv i rabatten eller trädgårdslandet.

12. Ha koll på skadeinsekter och ohyra. Kontrollera trädgårdslandet regelbundet, gärna varje dag. På så sätt kan du plocka bort ohyra och sjuka växtdelar direkt när du upptäcker problemet.

13. Undvik eldrivna redskap och bensindrivna verktyg. Satsa på handredskap istället – ett stort plus är att din kropp får jobba och du får träning på köpet! Här kan du läsa mer om hur trädgårdsarbete påverkar vår hälsa positivt!

14. Har bladlössen invaderat trädgårdslandet? Skölj bort dem med vattenslangen. Funkar det inte kan du testa knepet med att blanda ut lite såpa i en sprayflaska med vatten som du sprutar på lössen.

15. Välj gärna växter som är anpassade för det svenska klimatet – på så sätt minskar risken för angrepp av skadeinsekter.

16. Köp inte nya trädgårdsverktyg varje gång du är i behov av något specialverktyg. Låna av grannen eller köp begagnat!

17. Dags att köpa en ny trädgårdssoffa? Satsa på att köpa en begagand soffa och fundera även mycket på materialval. Många träarter är idag hotade.

18. Har du problem med brännässlor i trädgården? Då ska du naturligtvis ta bort dem, men spara gärna lite nässlor om de växer i utkanten av trädgården. Vissa fjärilar är nämligen beroende av nässlor för sin överlevnad! Här kan du läsa mer om brännässlor och hur du gör eget nässelvatten.

Lycka till med din miljövänliga trädgård!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar