Läsarfråga: Vad händer om flygbolaget går i konkurs?

Vad händer om man köpt flygbiljetter men flygbolaget går i konkurs? Det undrar en läsare. Experten benar ut möjligheter och rättigheter.

flygbolag i konkurs

Vår familj vill ut och resa, och har hittat flygbiljetter till bra pris, men vågar inte boka eftersom det är mycket prat om flygbolag som går i konkurs. Får vi tillbaka pengarna om vi köpt biljetter men flygbolaget sedan konkar? Och ännu värre – vad händer om flygbolaget går i konkurs när vi är på resande fot?

Familjen Jönsson

Svar: Om flygbolaget går i konkurs kan ni ha rätt till ersättning om ni har köpt flygbiljetterna på kredit, t ex med kreditkort. Vänd er då till kortutgivaren, vanligtvis er bank, och begär ersättning.

Om ni skulle bli fast på ert resmål på grund av att flygbolaget gått i konkurs och ni tvingas köpa nya biljetter för att ta er hem, kan ni i efterhand söka ersättning från flygbolagets konkursförvaltare. Det kan dock vara svårt att få tillbaka pengar för biljetter från konkursförvaltaren.

Om ni har bokat en paketresa, där t ex både flyg och hotell ingår, är det i stället till paketresearrangören ni ska vända er för att få hjälp. Om en flygning i en paketresa blir inställd, ansvarar paketresearrangören för att resenären ska nå sin destination. De ansvarar också för att se till att ni tar er hem igen om ni befinner er på resmålet. Läs mer på Hallakonsument.se

Katarina Luukkonen, Konsumentverket

Läs också: Fick fel vara vid nätköpet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar