Martin Stenmarck: ”Vi flyttade 25 gånger på 14 år”

För Vi i Villas redaktionschef Anja Källstedt berättar Martin Stenmarck om sitt liv i radhus, sin uppväxt och nya föreställningen. Dessutom avslöjar han något han försöker mörka för sin fru.


Hur bor du?

– Vi har ett radhus på Lidingö och äger även en gammal skola i Hälsingland. Radhuset är 130 kvadratmeter stort med sex rum och kök, plus källare med hobbyrum, tvättstuga och toalett.

Har ni en tomt till radhuset?

– Jag skulle kalla det plätt. Den är så liten att du skulle skratta åt den, kanske 60–70 kvadrat. Den blir extremt sällan klippt, men när det sker så är det jag som gör det. Vi gillar äng i vår familj, så den är lite mer ängslik, haha.

Vilket är det mest avancerade renoveringsarbete du har gjort själv?

– Jag har byggt in fönster, men det är väl inte så avancerat egentligen. Mitt största projekt är nog att jag lade stenplattor runt poolen som vi byggde vid skolan i Hälsingland. Det tog hela sommaren och jag var ledbruten i två månader efteråt!

Visste du hur du skulle göra, eller hur gick du till väga?

– Jag tog lite hjälp av en som kunde, men sedan var det bara att köra. Det var en så pass stor yta att jag hann lära mig av mina misstag på vägen, och mot slutet var jag riktigt haj på det. Nu skulle man faktiskt kunna säga att jag är stenläggare, tycker jag.

Det är något att lägga till på cv:t – Stenmarcks Stenläggning AB!

– Perfekt! Jag ska ha det på visitkortet: Inte bara ”artist” …

Vad lägger du helst pengar på förutom radhuset?

– Gitarrer och cyklar.

Hur många har du?

– Nu kom den frågan, jag som försöker mörka det för min fru! Jag borde säga att jag har tre gitarrer, men dessvärre tror jag att man måste lägga på en nolla. Nej, 30 stycken har jag inte, men kanske 15. När det gäller cyklarna har jag faktiskt sålt av några, så jag har bara fem.

”Bara”?

– Man behöver nästan tio stycken, tycker jag.

Vilket är det dyraste köpet till hemmet?

– Jag har ett köksbord för kanske 25 000 kronor eftersom jag behövde ett så stort. När mina syskon kommer behöver jag ha plats för 20 personer. Stolar är också dyrt när man ska ha många, haha.  

Läs även: Mari Jungstedt: Jag skulle gräva ner kroppen på baksidan av huset

Apropå dina syskon så är du aktuell med föreställningen Syskonkärlek – räkna med bråk. Vad kan publiken förvänta sig?

– Det blir en musiksatt monolog, kan man säga. En berörande och mustig historia som kantas av musik som jag har skrivit, både nyskrivna och gamla låtar. Jag har gjort åtta provföreställningar och har märkt att folk skrattar jättemycket, men sedan har de nära till tårar ibland.

Du har elva syskon, bodde ni tillsammans när du växte upp?

– Nej, det gjorde vi inte, det är lite för stort åldersspann för att det skulle gå. Ett syskon är på pappas sida, och mamma födde elva barn på 22 år. När jag bodde hemma var vi som flest sju barn. Fram till att jag flyttade till Örebro i tonåren bodde vi hos mamma, och då ingick det i livsstilen att vi flyttade extremt mycket. Jag gick i ettan i tre olika skolor, i tre olika kommuner.

Vet du hur många gånger ni flyttade totalt?

– Det råder olika bud om det, men kanske 25 gånger på 14–15 år.

Varför flyttade ni så ofta?

– Mamma var på något sätt slav under sina impulser och tänkte inte riktigt på konsekvenserna av att hela tiden flytta på sju barn som hade börjat lära känna kompisar, gå i nya skolor och allt vad det var.

Hur bodde ni när ni var så många?

– Jag har väl i princip bott i alltifrån koja till slott – lägenhet, hus och radhus. Jag har verkligen provat på alla boenden som finns. Som mest var vi tre som delade på samma rum, men ofta bodde vi två och två.

Var radhus favoriten? Är det därför du har valt det i dag?

– Radhus påminner om hus med frihetskänslan, men man har bara två sidor att ta hand om. Det är nära till grannarna och vi har turen att ha väldigt bra sammanhållning på gatan, det tycker jag är väldigt härligt.

5 snabba frågor

Kol eller gasol?

– Gasol.

Badtunna eller jacuzzi?

– Jacuzzi.

Motorklippare eller robotklippare? 

– Robotklippare. Du hör – allt som underlättar, haha.

Toalettringen upp eller ner när du lämnar badrummet?

– Ner.

Nytt eller loppis?

– Loppis, jag älskar det!

Läs även: Christer Björkman: ”Vi tröttnade på grannarna”

Om Martin

Namn: Martin Stenmarck.
Ålder: 44 år.
Bor: På Lidingö i Stockholm.
Familj: Hustrun Hanna Hedlund, barnen Ida, Love och Saga.
Gör: Är artist och musiker.
Aktuell: Med föreställningen Syskonkärlek – räkna med bråk.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar