Volvo stoppar tillverkningen av dieselbilar – redan nästa år

Volvo stoppar tillverkningen av dieseldrivna bilar.
Och det sker redan i början av nästa år.
– Det är hög tid för industrin och politiska ledare att vara starka och beslutsamma, och leverera meningsfulla strategier, säger Jim Rowan, vd Volvo Cars.

volvo slutar med diesel

Volvo har tidigare meddelat att de från och med år 2030 planerar att endast sälja helt elektriska bilar och att de siktar på att vara ett helt klimatneutralt företag år 2040.

Ett stort steg på vägen mot dessa mål togs under Climate Week i New York 19 september, där företaget tillkännagav att produktionen av dieseldrivna Volvobilar kommer att upphöra – redan i början av 2024.

– Elektriska drivlinor är vår framtid och överlägsna förbränningsmotorer: de genererar mindre buller, mindre vibrationer, lägre servicekostnader för våra kunder och nollutsläpp, säger Jim Rowan, vd på Volvo Cars.

volvo motor

Kört på diesel sen sent 1970-tal

Volvo har producerat dieseldrivna bilar sedan slutet av 1970-talet och bränslet blev successivt allt viktigare för tillverkaren. Diesel betraktades under en period till och med som ett klimatsmart alternativ till bensin, då så gott som allt fokus riktades mot att få ner koldioxidutsläppen. Ett exempel är Volvos DRIVe-modeller, som pressades till att släppa ut mindre än 120 gram koldioxid per kilometer och därmed klassades som miljöbilar i Sverige.

Men nu har trenden vänt och Volvo går nya vägar:

”Vi lägger inte längre en enda krona av vår FoU-budget på att utveckla nya förbränningsmotorer”, skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.

Läs också: Så här vet du vilken sida tanklocket sitter på


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar