Så hittar du trattkantarellerna!

De är små, men smakar himmelskt. Trattkantarellerna är lätta att hitta, lätta att plocka många och lätta att tillaga!

trattkantarell

Trattkantareller är en riktig höstsvamp, och därtill en av de mest älskade svamparna för matlagning. Så här hittar, plockar och tillagar du dem!

Så hittar du trattkantareller

Trattkantareller trivs i fuktig, mossig barrskog och i lövtäcket i bokskog. När du ger dig ut i skogen ta med en vass svampkniv, en svampkorg och en svampbok. Sätt dig ner på huk så du kommer nära marken, då är det lättare att hitta svamparna.

Ser du en hittar du fler! Trattkantareller växer i grupp. Så har du väl hittat en är chansen stor att du hittar hundratals!

Trattkantareller växer i stora delar av Sverige, men inte i nordligaste Norrland och fjälltrakterna. Det är plocksäsong mellan september och november, inte så konstigt att den även kallas höstkantarell.

trattkantarell svamp kniv

Så plockar du den bäst

Lägg alltid svamparna en och en i korgen, är de torra kan du lägga dem i lager, men det ska vara luftigt. Plocka direkt bort skadade och alltför blöta eller ihopkletade svampar. Rensa så mycket det går redan i skogen. Kolla så att svampen inte är angripen av larver, skär bort angripna partier. Titta noga i svampboken så att det är trattkantareller du tar hem.

Så ser du att det är en trattkantarell

Kännetecken: Hatten är 2–6 cm bred, tunn och trattformad. Gulbrun till brungrå på ovansidan. På undersidan har hatten gula till gråa grenade åsar som går ner på foten. Det finns även tvärgående rynkor mellan åsarna.

Foten blir mellan 4–8 cm hög, är ihålig och gul till brun i färgen. Ju äldre svampen är desto tydligare blir ihåligheten. Ett bra tips för att veta att det är just en trattkantarell du har hittat är att dela foten med handen, då ser du tydligt om den är ihålig.

Så tar du hand om dina trattkantareller

Du kan äta dem nyplockade, bara stek dem lätt i stekpannan, först ett par minuter utan smör för att få bort vattnet. Sedan klickar du i smör och salt och stekar några minuter till. Det blir fantastiskt gott!

Du kan även frysa in dem efter att snabbt ha fräst svampen torr.

Du kan också torka svamparna, så håller de nästan hur länge som helst. Fördela då dina trattkantareller på tidningspapper under dagen och låt dem torka.

För snabbare torkningsresultat: Lägg dem på en plåt i ugnen och torka i ett par timmar på låg temperatur (50–75 grader). När de torkat förvarar du dem i väl rengjorda glasburkar och ställer dem svalt och torrt.

Sparad glädje är dubbel glädje!

När du vill använda dina torkade trattkantareller kan du göra det på två sätt. Du kan steka upp och använda i en omelett eller som pålägg på en macka. Lägg dem i så fall ett par minuter i vatten innan så att de blir som svampar igen. Stek sedan i smör och salt. Du kan också använda dem som de är, torkade – smula helt enkelt dem i bitar med handen och använd dem som smakförstärkare i grytan eller såsen.

toppig giftspindelskivling
Toppig giftspindelskivling är mycket giftig och växer ofta nära trattkantareller. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Kunze.
undersidan av en trattkantarell
Trattkantarell.

Obs! Viktigt att hålla koll!

Plocka alltid trattkantareller en och en så att du inte av misstag plockar med dig den giftiga svampen toppig giftspindelskivling (den växer nämligen i samma miljö). Den är mycket giftig och bara en liten bit av den kan vara dödlig. Så här skiljer du dem åt:

Under hatten:

Enklast är att titta under svamparnas hattar. Toppig giftspindelskivling har rödbruna, tjocka, höga och ganska glesa skivor. Kantarellen, å sin sida, är gul eller brun på undersidan av hatten, och har tydliga, glesa och grenade åsar som går ner till foten.

Ovanifrån:

Toppig giftspindelskivling: Hatten är matt och rödbrun till guldbrun. Den är toppig i mitten, ibland välvd eller tillplattad.

Trattkantarell: Tratten har en djup grop i mitten, och är gulbrun till brungrå.

Foten:

Toppig giftspindelskivling: Foten är rödbrun med gula sicksakband.

Trattkantarell: Foten är smal och ihålig. Brungul till gul.

Läs också: Trattkantarellsoppa med ädelost

Källa: ”Vildplockad svamp” av Niki Sjölund (Natur & Kultur), land.se, receptfavoriter.se, Svampkonsulenternas riksförbund


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar