Valborgsmässoafton – det här behöver du veta!

Varför firar vi Valborgsmässoafton? Här är allt du behöver veta om den eldiga vårfesten!

Valborgsmässoafton, då vi tänder majbrasor och sjunger lovsånger till våren, firas den 30 april, dagen före 1 maj som är en röd dag i almanackan*.

Helgonet Valborg

Valborgsfirandet är en mycket gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. Sankt Walpurgis (eller Valborg, som är den svenska motsvarigheten av namnet) var en nunna som levde i Tyskland på 700-talet, och som blev helgonförklarad. Det är till minne av henne som Valborgsmässan hålls i kyrkan den 1 maj. 

Majbrasan 

Traditionen att tända eldar vid valborg kommer också från Tyskland. Det gjorde man för att skrämma bort häxor och vargar, så att det skulle vara säkert att släppa ut boskapen för att beta. Man slog också på trummor, sköt och skrek, för att avskräcka dessa otäcka väsen. Men innan kristendomens intåg i vårt land var det sedan länge vanligt att tända brasor på våren för att elda upp det gamla och ge plats för det nya.

Swedish Graduation Hat (studentmössa)

Valborgsmässoafton är studenternas högtid

Idag symboliserar Valborgsmässoafton mest ett firande av våren och att ljuset har återvänt. Men valborgsfirandet har också en lång historia av att förknippas med ungdomar och deras festande. Förr gick ungdomarna i södra Sverige från gård till gård för att ”sjunga maj”, då de bjöd på visor i hopp om att få pengar, mat och brännvin som de sedan kunde använda till en fest. De brukade också ha med sig lövade kvistar att sätta upp vid husen. 

De största valborgsfirandena brukar idag äga rum vid universiteten i Uppsala och Lund, med traditioner som bland annat sillfrukost, körsång och mösspåtagning, och i Göteborg anordnar studenterna på Chalmers den årliga karnevalen Cortègen som paraderar genom stan. 

Att sjunga visor och hålla tal till våren är dock vanligt vid de flesta majbrasor. Några av de mest populära sångerna under Valborgsmässoafton är ”Längtan till landet”, ”Uti vår hage”, och ”Majsång (Sköna maj, välkommen)”. Vill du kunna sjunga med hittar du en bra samling av låtar med Lunds studentsångare här

Läs också: Rädda igelkottarna från valborgselden

Bonfire On Walpurgis Night

Vilka regler gäller kring majbrasor? 

Planerar du ett mindre valborgsfirande på privat mark behöver du normalt inget tillstånd, men det är bäst att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun för eldning av trädgårdsavfall.  

Om eldningen däremot sker på offentlig eller allmän plats behövs ett tillstånd från polisen. Du behöver också söka tillstånd för fyrverkerier hos polisen. 

Skyddsavståndet mellan elden och elledningar, skog och byggnader med mera ska vara minst 50 meter. Majbrasan får maximalt vara sex meter i diameter och tre meter hög, och måste bevakas tills den är helt släckt. 

* Valborgsmässoafton räknas alltså som en vanlig arbetsdag, såvida inte arbetsgivaren har beslutat att de anställda bara arbetar halvdag dagen före en röd dag. 

Läs också: Mors dag – när, var och varför firas det?



Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar