Montera infällda spotlighter

Infällda spotlighter blir ett allt vanligare val av belysning. Inte bara i badrum och kök utan i hela huset. Det här behöver du veta om du planerar att göra jobbet själv.


Spotlighter i taket är både snyggt och praktiskt men när det gäller arbeten med el finns det viktiga saker du måste tänka på. Alla fasta installationer för elanläggningar över 50 volt ska göras av elektriker. Kolla för säkerhets skull med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Ventilation viktigt

Infällda halogenlampor i taket kan utveckla höga temperaturer. Mellan lampornas elektroder är det normalt 190-200 grader men om inte värmen avleds kan det bli varmare än så. Därför är det viktigt med ventilation och att brännbara byggnadsdelar inte kommer i kontakt med de heta delarna av lampan.

Det finns speciella infällningsburkar att köpa avsedda för detta. Dessa ingår oftast inte vid köpet av armaturerna utan köps separat.

– Men det viktigaste att tänka på vid montage av armaturer är att tillverkarens monteringsanvisningar ska följas, säger Kåre Nordin på Elektriska Installatörsorganisationen EIO. Där ska det stå hur och var armaturen får monteras, för att undvika höga temperaturer som orsakar brand. Finns det inga anvisningar så ska man välja en annan artikel.

Läs mer: Ge ditt hem bra belysning

Tänk på det här

1. Välj rätt armatur. Gäller det montering i våtrum gäller följande: Över dusch och badkar gäller IP44. I resten av badrummet bör det räcka med IP24. Om armaturen är placerad lägst 1,5 meter över golv gäller IP21.

2. Halogenspotlighter behöver cirka tio centimeter inbyggnadsdjup. Räkna med en lampa per kvadratmeter. Rekommendationen är att använda 12V/20 watt lampor.

3. Spotlighter utvecklar mycket värme. Följ leverantörens anvisningar. Det kommer att bli mycket varmt och det bör vara luftat utrymme. Isoleringen får inte ligga mot armaturen. Hur mycket taket ska sänkas beror på vilken typ av spotlight du väljer.

4. Montera det nya taket om du inte tänker använda det befintliga, eller om du tänker sänka takhöjden. Använd gipsskivor eftersom dessa är brandklassade. Hur mycket du får sänka takhöjden beror på vilken typ av armatur du har valt. 

5. Gör hål för armaturen. Ta bort eventuell isolering som finns inom säkerhetsavståndet i taket.

6. För att öka säkerheten rekommenderas att använda någon typ av skyddsbox runt armaturen.

7. Montera spotlighten enligt tillverkarens anvisningar. Glöm inte bort att du endast får montera svagströmsdelen av konstruktionen.

8. Anlita elektriker för att koppla in transformator.

Läs mer: Har du monterat dina spotlights rätt?

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar