Hitta framtida dyrgripar – här är retroprylarna du ska spara

Ska du rensa i röran? Se upp så att du inte slänger en framtida dyrgrip. Här är en guide till retroprylar- och möbler som redan börjat gå upp i pris.

Retroprylar- och möbler du absolut inte ska slänga

Läs också: Så mycket är din gamla Ikea-möbel värd

En liten handspegel i trä från Skåne som ligger i ett hörn på loppisen? Vem kan ana att hipp New Yorkbo är beredd att punga ut med 15 000 spänn för den? Eller den där bordslampan från 70-talet som står dammig på en hylla? Hur kan den plötsligt vara värd 20 000 kronor?

För att inte tala om de fula skinnfåtöljerna som står längst in på loppisen?  De är åtråvärda igen bland designnördar. Framtida dyrgripar är ofta helt oansenliga, och ibland tycker vi att de rent av är fula.

Fynda på loppis

Men A och O om du vill göra klipp på en loppis är att bortse från din egen personliga smak. Om du tycker något är helt fult kan det vara hur inne och snyggt som helst hos andra. Därför ska du inte rynka på näsan åt kitschiga ljusstakar och vaser på loppisen. Vrid och vänd på dem. Titta ordentligt efter etiketter, stämplar och signeringar och googla, eller riv ut den här artikeln och spara.

Även om du inte tänker sälja dem vidare, kan de vara fina presenter. Du kan också ta hem dem och låta dem stå i skåpet tills priserna bubblar upp ännu mer.

För var så säker; retro är det nya ”antika”!

1. Fåtöljer

Fåtöljer av designern Lennart Bender som även ritade hockeyhjälmar för JOFA. Trots att Bender formgav många snygga möbler är han ett okänt namn för många. Han gjorde fåtöljer, bänkar och bord för Ulferts i Tibro under 1950/60-talen. Hans alster går att fynda på loppisar och mindre auktioner. Men ut på den internationella marknaden kan ett par Coronafåtöljer komma upp i 50 000 kr.

Läs också: Här är 80-talsprylarna du ska spara

2. Bordslampa

Tillverkade under 1960-talet. Bordslampa som är otroligt populär sedan några år tillbaka. Lampan är formgiven av Henrik Blomqvist. Finns med både två och tre kulor på foten och i en mängd olika material, glas, jakaranda, körsbär, mahogny, mässing. Det klubbade priset för en lampa ligger mellan 5 000 och 25 000 kr, beroende på skick och material. Men det finns fyndchans på mindre auktioner och loppisar.

3. Taklampa

En riktig klassiker som vuxit till en hel familj med bordslampor, golvlampor  och taklampor. Kom redan 1968, formgiven av Anders Pehrson och produceras av Ateljé Lyktan än i dag. De äldre exemplaren har utropspriser på mellan 6 000 och 40 000 kr beroende på skick och modell på den internationella marknaden. I Sverige kan du få en taklampa för omkring 2 000 kr på auktion, men då får du renovera den.

4. Sminkbord

Toalettbord 3-179 i ek av Myrstrand/Engström. Så ballt! Kom under 1960-talet och ingick i serien Skandinett för Bodafors. De finns ibland på loppisar för några hundra kronor. Men på större auktioner ökar det i pris nu. Tidigare var värderingen 2 000 kr, nu 5 000 kr.

5. Dansk design

Fåtöljen Sälen kom i slutet av 1950-talet hos OPE möbler i Jönköping. Mannen bakom stolen är dansken Ib Kofod Larsen som alltför länge varit i skuggan av många andra mer kända danska formgivare. Nu stiger hans design i pris ordentligt. Ett par Sälen brukar klubbas för mellan 50 000 och 90 000 kr hos svenska auktionshus numera. Men ibland kan du hitta dem ståendes i något hörn på en loppis för någon hundralapp.

Läs också: 15 otippade dyrgripar – släng dem inte!

6. Skåp

Eftertraktat skåp (finns även som bokhylla) i ek och rotting av Alf Svensson för Bjästa möbelsnickeri under 1960-talet. Klubbas i Sverige för runt 3 000 kr, men på den internationella prislappen kan det står 65 000 kr för ett par.

7. Snurrfåtölj

Galaxy chair av Sandström/Svensson. En riktig kultstol från 1960/70-tal av duon Yngvar Sandström och Alf Svensson för Dux möbler. Snurrstolen går idag för mellan 2 000 kr och 16 000 kr. Är den i fint skick kan den gå för 50 000 kr.

8. Snapsglas

Ingår i formgivaren Gunnar Cyréns Nobelservis för Orrefors. Första glasen kom 1996. Glasen har olika färg beroende på vilket år de kom. Idag har de ett högt samlarvärde. Ett nytt glas kostar runt 1 000-lappen, du får betala ungefär samma pris på auktion. En del årgångar går dock betydligt dyrare.

9. Champagneglas

Riktigt glad blir man av Anne Nilssons glas Clown för Orrefors. De kom 1992, tillverkas fortfarande men inte i de här glada kulörerna, utan i frost och guld. På andrahandsmarknaden går de redan för bra med pengar. Förra året såldes tolv Clown glas för dryga 24 000 kr hos Bukowskis.

10. Vägglampa

En underbar vägglampa i mässing i form av en blomma från 1900-talets mitt. Från Lars Holmströms i Arvika, säljs idag för runt 5 000 kr, men det är få som känner till, därför kan du hitta den på loppis.

11. Glasmobil

Hittar du en sådan här på loppis! Hugg direkt! De säljs numera hos de finaste antikhandlarna på Östermalm för bra med pengar. Heter Morning in Athen och är formgiven av Kaj Franck på 1960-talet för Nuutajärvi bruk, Notsjö.

12. Fåtölj

Etcetera av Jan Ekselius. En designikon av Jan Ekselius, kom 1970. Idag har den blivit så poppis att den lanserades på nytt förra året. Då 1970 tillverkades den hos JOC i Vetlanda. Nytillverkad kostar den runt 16 000 kr.  De gamla originalen är eftertraktade och kan gå för 70 000 kr på den internationella marknaden.

13. Kandelaber

Denna 50-talskandelaber är i ropet. Finns med olika antal ljusarmar, både fler och färre. Just denna hade ett utrop på 1 500 kr hos Bukowskis. På internationella marknaden kan utropet ligga på 5 000 – 7 000 kr. Formgiven av Gunnar Ander för Ystad Metall.

14. Handspegel

Små handspeglar från 1950- och 60-talet är hett. Den här kommer från Hans Agne Jakobsson som främst gjorde lampor men även dessa handspeglar i trä som man kan hänga på väggen. Brukar klubbas för mellan 1 000 och 2 000 kronor i Sverige, men internationellt kan de går för över 10 000 kr.

15. Badrumslampor

Kan det verkligen vara något värde i gamla badrumslampor? Ja, absolut. Speciellt om de är formgivna av prins Sigvard Bernadotte. Denna lampett kom i mitten av 1960-talet och blev en succé, kallas för Bernadottelampetten. Produceras fortfarande. Men retro exemplaren går för minst en 1 000-lapp styck.

Läs också: Furumöblerna du inte ska slänga


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar