Hitta framtida dyrgripar – här är retroprylarna du ska spara

Ska du rensa i röran? Se upp så att du inte slänger en framtida dyrgrip. Här är en guide till retroprylar- och möbler som redan börjat gå upp i pris.

Retroprylar- och möbler du absolut inte ska slänga

Läs också: Så mycket är din gamla Ikea-möbel värd

En liten handspegel i trä från Skåne som ligger i ett hörn på loppisen? Vem kan ana att hipp New Yorkbo är beredd att punga ut med 15 000 spänn för den? Eller den där bordslampan från 70-talet som står dammig på en hylla? Hur kan den plötsligt vara värd 20 000 kronor?

För att inte tala om de fula skinnfåtöljerna som står längst in på loppisen?  De är åtråvärda igen bland designnördar. Framtida dyrgripar är ofta helt oansenliga, och ibland tycker vi att de rent av är fula.

Fynda på loppis

Men A och O om du vill göra klipp på en loppis är att bortse från din egen personliga smak. Om du tycker något är helt fult kan det vara hur inne och snyggt som helst hos andra. Därför ska du inte rynka på näsan åt kitschiga ljusstakar och vaser på loppisen. Vrid och vänd på dem. Titta ordentligt efter etiketter, stämplar och signeringar och googla, eller riv ut den här artikeln och spara.

Även om du inte tänker sälja dem vidare, kan de vara fina presenter. Du kan också ta hem dem och låta dem stå i skåpet tills priserna bubblar upp ännu mer.

För var så säker; retro är det nya ”antika”!

1. Fåtöljer

Fåtöljer av designern Lennart Bender som även ritade hockeyhjälmar för JOFA. Trots att Bender formgav många snygga möbler är han ett okänt namn för många. Han gjorde fåtöljer, bänkar och bord för Ulferts i Tibro under 1950/60-talen. Hans alster går att fynda på loppisar och mindre auktioner. Men ut på den internationella marknaden kan ett par Coronafåtöljer komma upp i 50 000 kr.

Läs också: Här är 80-talsprylarna du ska spara

2. Bordslampa

Tillverkade under 1960-talet. Bordslampa som är otroligt populär sedan några år tillbaka. Lampan är formgiven av Henrik Blomqvist. Finns med både två och tre kulor på foten och i en mängd olika material, glas, jakaranda, körsbär, mahogny, mässing. Det klubbade priset för en lampa ligger mellan 5 000 och 25 000 kr, beroende på skick och material. Men det finns fyndchans på mindre auktioner och loppisar.

3. Taklampa

En riktig klassiker som vuxit till en hel familj med bordslampor, golvlampor  och taklampor. Kom redan 1968, formgiven av Anders Pehrson och produceras av Ateljé Lyktan än i dag. De äldre exemplaren har utropspriser på mellan 6 000 och 40 000 kr beroende på skick och modell på den internationella marknaden. I Sverige kan du få en taklampa för omkring 2 000 kr på auktion, men då får du renovera den.

4. Sminkbord

Toalettbord 3-179 i ek av Myrstrand/Engström. Så ballt! Kom under 1960-talet och ingick i serien Skandinett för Bodafors. De finns ibland på loppisar för några hundra kronor. Men på större auktioner ökar det i pris nu. Tidigare var värderingen 2 000 kr, nu 5 000 kr.

5. Dansk design

Fåtöljen Sälen kom i slutet av 1950-talet hos OPE möbler i Jönköping. Mannen bakom stolen är dansken Ib Kofod Larsen som alltför länge varit i skuggan av många andra mer kända danska formgivare. Nu stiger hans design i pris ordentligt. Ett par Sälen brukar klubbas för mellan 50 000 och 90 000 kr hos svenska auktionshus numera. Men ibland kan du hitta dem ståendes i något hörn på en loppis för någon hundralapp.

Läs också: 15 otippade dyrgripar – släng dem inte!

6. Skåp

Eftertraktat skåp (finns även som bokhylla) i ek och rotting av Alf Svensson för Bjästa möbelsnickeri under 1960-talet. Klubbas i Sverige för runt 3 000 kr, men på den internationella prislappen kan det står 65 000 kr för ett par.

7. Snurrfåtölj

Galaxy chair av Sandström/Svensson. En riktig kultstol från 1960/70-tal av duon Yngvar Sandström och Alf Svensson för Dux möbler. Snurrstolen går idag för mellan 2 000 kr och 16 000 kr. Är den i fint skick kan den gå för 50 000 kr.

8. Snapsglas

Ingår i formgivaren Gunnar Cyréns Nobelservis för Orrefors. Första glasen kom 1996. Glasen har olika färg beroende på vilket år de kom. Idag har de ett högt samlarvärde. Ett nytt glas kostar runt 1 000-lappen, du får betala ungefär samma pris på auktion. En del årgångar går dock betydligt dyrare.

9. Champagneglas

Riktigt glad blir man av Anne Nilssons glas Clown för Orrefors. De kom 1992, tillverkas fortfarande men inte i de här glada kulörerna, utan i frost och guld. På andrahandsmarknaden går de redan för bra med pengar. Förra året såldes tolv Clown glas för dryga 24 000 kr hos Bukowskis.

10. Vägglampa

En underbar vägglampa i mässing i form av en blomma från 1900-talets mitt. Från Lars Holmströms i Arvika, säljs idag för runt 5 000 kr, men det är få som känner till, därför kan du hitta den på loppis.

11. Glasmobil

Hittar du en sådan här på loppis! Hugg direkt! De säljs numera hos de finaste antikhandlarna på Östermalm för bra med pengar. Heter Morning in Athen och är formgiven av Kaj Franck på 1960-talet för Nuutajärvi bruk, Notsjö.

12. Fåtölj

Etcetera av Jan Ekselius. En designikon av Jan Ekselius, kom 1970. Idag har den blivit så poppis att den lanserades på nytt förra året. Då 1970 tillverkades den hos JOC i Vetlanda. Nytillverkad kostar den runt 16 000 kr.  De gamla originalen är eftertraktade och kan gå för 70 000 kr på den internationella marknaden.

13. Kandelaber

Denna 50-talskandelaber är i ropet. Finns med olika antal ljusarmar, både fler och färre. Just denna hade ett utrop på 1 500 kr hos Bukowskis. På internationella marknaden kan utropet ligga på 5 000 – 7 000 kr. Formgiven av Gunnar Ander för Ystad Metall.

14. Handspegel

Små handspeglar från 1950- och 60-talet är hett. Den här kommer från Hans Agne Jakobsson som främst gjorde lampor men även dessa handspeglar i trä som man kan hänga på väggen. Brukar klubbas för mellan 1 000 och 2 000 kronor i Sverige, men internationellt kan de går för över 10 000 kr.

15. Badrumslampor

Kan det verkligen vara något värde i gamla badrumslampor? Ja, absolut. Speciellt om de är formgivna av prins Sigvard Bernadotte. Denna lampett kom i mitten av 1960-talet och blev en succé, kallas för Bernadottelampetten. Produceras fortfarande. Men retro exemplaren går för minst en 1 000-lapp styck.

Läs också: Furumöblerna du inte ska slänga

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar