Mönstrat, 70-tal och DIY – trendspaning från Formex våren 2024

Vi i Villa besöker Formexmässan i Stockholm och spanar in de senaste trenderna inom inredning och design.

Vita väggar känns hopplöst ute och trist våren 2024. När Vi i Villa besöker Formex väcks lusten att måla och tapetsera. Och det mesta verkar tillåtet. Det bjuds på gott om mönsterkrockar och starka färgkontraster – vad sägs om leopardmönstrat kombinerat med rutigt?

En lekfull mix

Den stora utställningen i entrén är skapad av inredningsstylisten Dennis Valencia som vill inspirera oss att våga mer. 

– Det är intressant att man idag pratar om den skandinaviska avskalade stilen. Men när man tittar på vår historia är den fylld av färg och modiga mönster och stilar, säger han.  

I montern bjuds det på lekfullhet. Höga lampor av papier maché som ser ut som fantasiblommor, en vägg dekorerad med mängder av solfjädrar i olika mönster och en hemmagjord maskin som sprutar ut såpbubblor. 

Det dukade långbordet med hemsnickrade ben är fyllt av gammaldags porslin med asiatiska mönster i kontrast mot poppiga färgglada grammofonvaser från Orranäs glasbruk, och frukt. Ovanför hänger blommor i små provrörsvaser. 

Köksdelen har retrovibbar med rutiga tygdraperier under bänkarna. Ett billigt och enkelt sätt att förnya hemmet på. I en grön oas finns små hus från Zwitscherbox med inspelat fågelkvitter. Ett avkopplande ljud, varför inte till badrummet eller uterummet?

Flygande parasoller

Vi dricker lemonad i citronfyllda La Café, designat av Studio Lisa Bengtsson och Monchique som får oss att lyfta blicken med sina härliga parasoller som flyger i luften. En flodhäst flyter på glasytan av soffbordet och tavlor är utspridda hipp som happ på de mönstrade väggarna. 

En enkel drapering i taket, kanske som sänghimmel, syns i Affari of Swedens monter. 

Hantverk och DIY är också starka trender på mässan. Roligast har vi när vi testar att färga tyg med växter på en workshop med Annika Sandstedt. 

Vi träffar Gustav Ovland, känd från tv-programmen Husdrömmar och Stugdrömmar, som designat en egen kollektion av textilier under namnet Stärkelsefabriken i samarbete med norska Norvi group. Färgskalan går i brunt, beige och grönt, och han dukar bordet med hemodlad svamp.

Design som prisades

Formex Sustainability Award 2024 tilldelades gjuteriet Lursta från Lyrestad som prisas för sin pannkakslagg Arvet, tillverkat av återvunnet gjutjärn. 

Formex Design Talents, som lyfter fram oetablerade designers, gav utmärkelsen Best in Show till Studio Madelen Möllard, som inspirerats av blommor när hon formgivit en matta och speglar.

3 trender för våren 2024

Trendspanaren Jan Rundgren sammanfattade vårens trender i tre olika inriktningar.

1. Itsy bitsy

En nostalgisk trend med 50- och 60-talsvibbar och glada, solblekta pasteller. Här syns återvunnen plast på retromöbler med flätade sitsar och textilier med bäckebölja och blommigt och rutigt tryck. Gamla klädesplagg återbrukas i lapptäcken och trasmattor. Och möblerna är en salig blandning av stilar, som i våra svenska sommarstugor.

2. Here comes the sun

70-talet gör också comeback med sina djärva färgkombinationer och stora mönster. Och bredspårig manchester är tillbaka på kuddar och möbler. Men för att uppdatera det till nutid kan nyanserna orange, solgult och terrakotta gärna mötas av aprikos och rosa. Off-white kan också ge en lugn bas till den starka färgskalan om man inte riktigt vågar gå all in för 70-talet.

3. Green grass of home

En trend som domineras av en grön färgskala, gärna i kombination med mullvad, sand och blått. Det är lugnt, tryggt och harmoniskt. Bruksföremål med vacker patina som berättar en historia kombineras med nya saker med tidlös design som väljs ut för att hålla under lång tid. Bland materialen syns mycket skiffer, färgat glas och trä, både inomhus och utomhus. Hållbarheten är i fokus.

Läs också: Tapeter i taket! Spana in de fina mönstren


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar