Det innersta rummet

Fundera igenom de praktiska funktionerna för sovrummet och lägg till de färger, tyger och föremål som du tycker om.


Rummet

Upp med solen – Ett sovrum bör helst ligga i öster – eller söderläge eftersom vi vaknar bättre med ljuset.

Vilsamt – Tystaste rummet i huset. Dämpa ljuden med textilier.

Väggarna – Färgerna sätter stämningen och avgör om det ska kännas svalt och luftigt eller varmt och ombonat. Med naturliga färgtoner skapar du ett vilsamt sovrum.

Golvet – Ska kännas skönt att gå barfota på. Hårda golv mjukas upp av en matta. Viktigt att rummet är lättstädat eftersom alla textiler gör att sovrum snabbt blir dammiga.

Sänk värmen – Sov bättre och spara pengar. 18-20 grader är lagom.

Möblerna

Sängen – Du tillbringar en tredjedel av ditt liv i sängen. Investera i en säng med en skön madrass som formar sig efter kroppen. Provligg och tänk också på att sängen ska vara lätt att hålla ren och bädda. Möblera gärna så att sängen har fotänden eller en sida mot dörren så du ser vem som kommer in när du ligger ner.

Förvaringen – Unna dig en egen rymlig garderob, där du kan förvara dina kläder överskådligt, gärna med belysning. Till underkläder, nattplagg och t-shirts är en rejäl byrå bra. Rensa ett par gånger per år. Häng undan det du inte använder för säsongen.

Belysningen – Bör kunna varieras för städning eller vila. Placera gärna stämningsbelysningen lågt, så förstärks känslan av lugn och ro. Se till att sänglampan har rörlig arm och väl avskärmad ljuskälla.

Rensa – vila ögonen genom att plocka undan småsaker. Ett nattygsbord eller skåp underlättar. Se till att ha möjlighet att hänga upp kläder som du ska använda igen på krokar eller en herrbetjänt.

Häng upp kläderna! Herrbetjänt 399 kronor. Ellos.

Detaljerna

Sängkläderna – bör vara av mjuka naturmaterial som andas. Titta efter Öko-tex-märkning som innebär att tillverkaren garanterar att produkten är fri från skadliga ämnen.

Gardinerna – Tänk på hur dina fönster öppnas innan du väljer modell på gardinerna. För att stänga ute ljuset kan du antingen välja helfodrade gardiner eller kombinera tunna transparenta gardiner med persienner eller mörkläggande rullgardiner.

På väggen – Se till att ha något vackert att titta på innan du somnar. Välj bilder som du blir glad av till ditt sovrum.

Bästa tipset!
Ställ in en tvättkorg i sovrummet så blir det lättare att få bort smutstvätten varje dag.

Köpinformation

Ellos, www.ellos.se
Himla, www.himla.se

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar