Ulrica Hydman Vallien: 20 klassiker – vad är de värda idag?

Ulrica Hydman Vallien är en av våra mest folkkära och färgstarka konstnärer. Hennes formgivning av glas, keramik och textil finns i otaliga svenska hem. Så mycket är hennes vackra designföremål värda idag!
ulrica hydman vallien

Den svenska konstnären och formgivaren Ulrica Hydman Vallien (1938–2018) kom att bli otroligt omtyckt, och många är vi som genom åren samlat på hennes skålar, dricksglas och vaser. Hon formgav många kollektioner för Kosta Boda, och mest känd blev hon kanske för sina succéserier Tulipa, Carambe och Mine.

Trots att Ulrica Hydman Valliens glaskonst finns i många svenska hem kan de säljas för tusentals kronor på auktion. Kanske du har något hon formgivit? Här går vi igenom vad hennes saker är värda idag. Kommer de att gå upp i pris?

1. Somebody

somebody ulrica hydman vallien

En uppskattad serie av handmålade skålar vaser och äggkoppar som lanserades 1993. Sju signerade äggkoppar klubbades för 3 200 kr hos Gomér & Andersson. En stor skål och ett par äggkoppar gick för 2 200 kr hos Helsingborgs auktionskammare, och en månad senare såldes en enda äggkopp för 1 200 kr.

2. Moonflower

moonflower ulrica hydman vallien

En Ulrica Hydman Vallien-serie med vaser i fyra olika storlekar, som tillverkades mellan 1997 och 2004. Vaserna med blå botten var vanligast, det finns även med grön. Det här paret klubbades för 1 600 kr – dubbla utropspriset – hos Växjö auktionskammare

3. Mine

mine glas ulrica hydman vallien

En av Kosta Bodas mest omtyckta serier, som när den lanserades 2002 blev en riktig succé. Till skillnad från många av Ulrica Hydman Valliens andra verk har detta glas inte något målat motiv, utan istället svepande och böljande former. Det kom i en mängd olika kulörer och både som skålar, glas, dessertskålar, lyktor och vaser. Idag tillverkas Mine bara i svart eller vitt, och de brukar inte säljas för några större summer. Däremot börjar de kulörta Mine-glasen som inte längre tillverkas bli allt mer uppskattade, en prisstegring är på gång. Den här samlingen på 13 glas hade ett utrop på 1 000 kr, men klubbades för 2 800 kr.

4. Open Mind

open mind

En älskad klassiker som kom redan 1986 och har varit med i tv-serierna Sex and the City och Vänner. De stora vaserna produceras fortfarande i svart och vitt. Tidigare tillverkades de även i rosa, ljusblått, gult, svart och orange. Skålarna på fot fanns i gult, lime och orange. Här fyra delar ur serien, 21 till 35 cm höga. Utrop 2 000 kr hos Stockholms Auktionsverk Magasin 5, klubbat för 7 100 kr.

5. Keramikskulpturer

skulpturer

Ulrica Hydman Vallien började egentligen som keramiker. Redan 1965 hade hon egen utställning med bara keramik. Här två kvinnor i fåtöljer, 17–18 cm höga och signerade. Paret såldes för 5 110 kr hos Craaford auktioner.

6. Goldy

goldy ulrica hydman vallien

Handmålade champagnestrutar som skapades för Kosta Bodas 250-årsjubileum 1992, och fortsatte produceras under några år. De här sex hade ett utrop på 1 500 kr hos Helsingborgs auktionskammare, slutpriset blev 6 600 kr.

7. Tulipa – servis

tulipa ulrica hydman vallien

Det populära motivet Tulipa finns även på porslin. Här en servis med elva delar, såld för 1 306 kr hos Auktionsverket i Malmö.

8. Open Mind – vinglas

open mind

Fyra vinglas, 23,5 cm höga, ur serien Open Mind som kom 1986. Klubbade för 2 400 kr hos Craafords.

9. Tulipa – vinglas

tulipa

Tufft och stridbart var tulpanmotivet som Ulrica Hydman Vallien kom med 1992. Motivet gick in på vaser, skålar, fat, glas med mera fram till och med 2011. Här elva vinglas i olika kulörer – utrop 2 000 kr, sålda för 7 000 kr hos Craafords.

10. Råttskålen

råttskålen ulrica hydman vallien

Den så kallade råttskålen är faktiskt Ulrica Hydman Valliens debut på målat glas. När Ulrica och hennes man Bertil hade flyttat till Småland under 1960-talet var det för att han hade fått jobb på Åfors glasbruk. Efter ett tag frågade bolagets vd Erik Rosén om inte Ulrica också kunde göra glas – något som skulle passa att ge bort i 50-årspresent. Ulrica gjorde en skål med råttor, det var inte vad ledningen väntat sig! Den kom aldrig i produktion. Men motivet med råttan kom tillbaka i andra serier långt senare. 2020 lanserades den som en hyllningsskål som ingick i kollektionen Let’s Celebrate Ulrica. Den kostar cirka 3000 kr.

Läs också: Hitta framtida dyrgripar – här är retroprylarna du ska spara

11. Skönt bland molnen

skönt bland molnen

En signerad oljemålning på duk från 1971, storleken är 32×40 cm. Utrop 8 000 kr, såld för 15 000 kr hos bukowskis.online. 

12. Kabale – vas

kabale

Kabale är en teknik som Ulrica Hydman Vallien använde sig av. Vasen är målad på insidan och sedan läggs ytterligare glas på, ibland finns mönster även på det yttersta lagret. Kabale-vaserna är munblåsta i Kosta. De är unika, signerade och numrerade, och gjordes från 1980-talet och framåt. Här en vas med ansikten, såld för 12 401 kr hos Craaford auktioner.

13. Caramba

caramba ulrica hydman vallien

Det sägs att den här serien av glas/pokaler, vaser och skålar inspirerades av Mexiko efter att Ulrica och Bertil bodde där en period på 1960-talet – och därför fick den namnet Caramba. Serien kom 1986 och vasen och skålen tillverkas än, dock inte glasen. Serien stiger i pris just nu. Ett par glas hade ett utrop på 800 kr, men klubbades för 4 200 kr hos Kalmar auktionsverk.

14. Clown – matta

clown

Ulrica Hydman Vallien gjorde även mattor, här en 193 x 149 cm stor, signerad. Såld för 3 422 kr.

15. Unik skulptur av Ulrica Hydman Vallien

unik skulptur

Daterad 1986 och signerad. Metallsockel, 55,5 cm hög. Klubbad för hela 45 000 kr hos Halmstads Auktionskammare.

16. Kärleksbild – litografi

kärleksbild ulrica hydman vallien

Numrerad 834/1600, 56 x 72 cm stor, ej inramad. Såld för 3 150 kr hos Göteborgs Auktionsverk.

17. Caramba – vas

caramba

Vasen tillverkas än i vitt/svart. På bilden syns den stora vasen som är 34 cm hög. Vasen har även producerats med bärnstensfärgad, grön, svart och blå botten. De vita vaserna med modellnummer 48735 brukar klubbas för mellan 1 500 och 2 800 kr. De övriga är mer eftertraktade och säljs för högre summor.

18. Dalahäst

dalahäst

Ulricas motiv med ormar, ögon och tulpaner är nästan lika känd som den traditionella målningen på dalahästen. Så givetvis har även dalahästar fått Ulrica-mönster. Brukar klubbas för allt mellan 500 kr och 2000 kr. 

19. Tulipa – fat

fat tulipa

Ett vanligt fat (33 cm) som finns i många svenska hem. Därför säljs det sällan för några högre summor, det brukar ligga runt 300 kr.  

20. Ormskulptur

ormskulptur

Ormen är ett återkommande motiv i Ulrica Hydman Valliens konstnärskap. Hon trodde själv att fascinationen över ormar berodde på att hon redan som liten hittades av sin mamma lekande på tomten med några snokar. Här en skulptur, signerad och limiterad, drygt 27 cm lång. Klubbad för 7 211 kr hos Auktionsveket Norrköping.

Läs också: En skattkista i köket – prylarna du inte ska slänga!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar