Det här är det rätta sättet att hälla upp öl!

Finns det ett korrekt sätt att hälla upp ölen? Klart det finns! Så här gör du.
hälla upp öl

Vill du ha lite skum i glaset ska du hälla upp drycken på ett specifikt sätt och vill du maxa smaken ska du hälla upp den på ett annat, enligt Systembolaget. Här är guiden! 

hälla upp öl

Läs också: Odla humle – bästa tipsen för den snabba klättraren

Om du vill ha mycket skum och mycket smak 

Ställ glaset plant på köksbordet. Nu häller du ner ölen mitt i glaset från cirka 5–10 cm höjd. På det här sättet får du mycket skum men maximerar samtidigt doft och smak! En del kolsyra försvinner – så ölen kan uppfattas lite mjukare.

Om du vill ha så lite skum i glaset som möjligt

Börja med att luta glaset. Häll sedan sakta ner ölen utmed glasets kant. Nu får du bara lite skum, men behåller all kolsyra. Med den här metoden frigörs inte så mycket doft och smak, kolsyran binder aromerna. 

Om du vill ha en mix av smak, kolsyra och skum 

Med den sista metoden kombinerar du de två metoderna ovanför. Luta glaset och häll försiktigt ner en del av ölen utmed kanten. Men häll inte i allt, utan ställ nu glaset plant och häll i resten i mitten av glaset. Nu får du både kolsyra och skum, samtidigt som doft och smak frigörs! 

Skål! 

Källa: Systembolaget

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED SKELLEFTEÅ KRAFT

Funderar du på laddbox? Så enkelt laddar du bilen hemma!

Har du en elbil, eller funderar på att skaffa? Då kan det vara dags att fundera på att installera en laddbox där hemma. Med en laddbox laddar du elbilen snabbt och säkert – och ser till att den alltid är fulladdad när du ska ut och köra!

Elbilar blir allt mer populärt och fler och fler väljer att skaffa en. Då uppstår också ett behov av att ladda hemma – med en laddbox är det precis det du kan göra. En laddbox passar till alla hus och kostar allt från ca 6 000 kr till 14 000 kr, beroende på fabrikat och tillval. Och fördelarna är många.

– Ungefär 90 procent av all laddning sker hemma, så det är en fördel att kunna ladda tryggt, säkert och ha möjlighet att kunna använda smart styrning för att optimera laddningen, säger Daniel Degerman, teknisk säljare på Skellefteå Kraft.

Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

I stort sett alla laddboxar på marknaden är kompatibla med alla elbilar och många har likvärdiga funktioner.

– Det kan vara bra att kolla upp vad som ingår i den box du funderar på, i vissa boxar ingår inte laddkabel till exempel. 

Brandfarligt att ladda i vanliga uttag

Något som är viktigt att tänka på är att du inte ska ladda direkt i vanliga eluttag. 

– Ett vanligt 230 volts-uttag är testat och godkänt för kontinuerlig belastning i en timme. Laddar man längre än så använder man inte sin elanläggning på ett korrekt sätt, vilket medför ökade brandrisker. Elsäkerhetsverket avråder från laddning i vanliga eluttag.

Tips!

Har du timmätt elavtal och/eller effektabonnemang? Ladda mellan kl 22–06 när priserna vanligtvis är som lägst!

Säker och trygg laddning 

Dynamisk lastbalansering är ett tillval till laddboxen. Med den kan du optimera laddningen mot övriga belastningar i din fastighet. 

– Det finns två olika typer av lastbalansering. Den statiska innebär att du kan schemalägga och ställa ner effekten manuellt. Och den dynamiska som innebär att boxen balanserar mot huvudsäkringen vilket minskar risken att säkringar går när du exempelvis kör tvätt- eller diskmaskin.

Med dynamisk lastbalansering får du en säker och trygg laddning och slipper oron att orsaka för hög belastning. Med en smart laddbox finns även möjligheten att schemalägga när din bil ska laddas, så att den är färdigladdad när du ska åka till jobbet på morgonen. 

– Det vanligaste är att folk väljer till den dynamiska lastbalanseringen. Då behöver man inte oroa sig, det bara funkar, säger Daniel Degerman.

Ladda både villa och bil med 100 % förnybar el 

Skellefteå Kraft erbjuder en ladda-hemma-lösning med stilrena laddboxar från svenska Charge Amps. Just nu kan du köpa en laddbox inklusive elavtal för 8 745 kr (pris efter 50 % grönt skatteavdrag. Avdraget görs direkt på fakturan). 

Vill du veta mer? 

Besök Skellefteå Krafts hemsida för mer information.

Mest lästa artiklar