Trött på ägg som spricker eller ägg som är svåra att skala? Här är vanliga misstag du enkelt kan undvika nästa gång det är dags att koka ägg!
1. Kokar spruckna ägg
Ett vanligt misstag många gör när de kokar ägg är de att kokar spruckna ägg, enligt sajten Eat this, not that! Se till att äggskalen är hela innan du placerar dem i vatten, och lägg i dem försiktigt så de inte går sönder!
2. Använder fel kastrull
Ett annat misstag är att välja fel storlek på kastrullen. Ägg behöver gott om utrymme, så välj en storlek med gott om plats för äggen. Risken är att äggen inte blir jämnt kokade om det är för trångt i kastrullen, eller att de spricker. Lägg aldrig i så många ägg att de ligger ovanpå varandra!
3. Kokar äggen i kokande vatten
För att förhindra att äggen spricker är det viktigt att lägga i äggen i kallt vatten först – och därefter sätta på värmen på plattan. Om du lägger äggen direkt ner i kokande vatten kan de spricka. Tänk också på att vattnet aldrig ska stormkoka! Sjud äggen istället, så får du perfekta ägg!
Läs också: Går äggen sönder när du skalar dem? HÄR är det magiska knepet!
4. Kokar för färska ägg
Är äggen svåra att skala? Det kan bero på äggets ålder! Helt färska ägg är svårare att skala. Satsa på de ägg som är minst en vecka gamla, de fastnar inte lika lätt i skalet.
5. Skalar äggen när de fortfarande är varma
Skalar du äggen när de är varma eller ljumna? Då är äggen troligen rätt svårskalade. Tricket är kalla ägg! Byt ut det varma vattnet mot kallt vatten i kastrullen. Låt äggen ligga kvar tills skalet känns svalt.
Källor: Best recepies, Eatthis.com, Tablespoon.com och Kronägg