Fem vanliga misstag du gör när du kokar ägg!

Här är vanliga misstag många gör när när de kokar ägg. Gör du något på den här listan?

Trött på ägg som spricker eller ägg som är svåra att skala? Här är vanliga misstag du enkelt kan undvika nästa gång det är dags att koka ägg! 

1. Kokar spruckna ägg 

Ett vanligt misstag många gör när de kokar ägg är de att kokar spruckna ägg, enligt sajten Eat this, not that! Se till att äggskalen är hela innan du placerar dem i vatten, och lägg i dem försiktigt så de inte går sönder! 

2. Använder fel kastrull 

Ett annat misstag är att välja fel storlek på kastrullen. Ägg behöver gott om utrymme, så välj en storlek med gott om plats för äggen. Risken är att äggen inte blir jämnt kokade om det är för trångt i kastrullen, eller att de spricker. Lägg aldrig i så många ägg att de ligger ovanpå varandra! 

3. Kokar äggen i kokande vatten 

För att förhindra att äggen spricker är det viktigt att lägga i äggen i kallt vatten först – och därefter sätta på värmen på plattan. Om du lägger äggen direkt ner i kokande vatten kan de spricka. Tänk också på att vattnet aldrig ska stormkoka! Sjud äggen istället, så får du perfekta ägg! 

Läs också: Går äggen sönder när du skalar dem? HÄR är det magiska knepet!

4. Kokar för färska ägg

Är äggen svåra att skala? Det kan bero på äggets ålder! Helt färska ägg är svårare att skala. Satsa på de ägg som är minst en vecka gamla, de fastnar inte lika lätt i skalet. 

5. Skalar äggen när de fortfarande är varma 

Skalar du äggen när de är varma eller ljumna? Då är äggen troligen rätt svårskalade. Tricket är kalla ägg! Byt ut det varma vattnet mot kallt vatten i kastrullen. Låt äggen ligga kvar tills skalet känns svalt. 

Källor: Best recepies, Eatthis.com, Tablespoon.com och Kronägg 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar