Så bakar du en god filmjölkslimpa – brödet som inte behöver jäsa!

Fylld med nyttigheter, saftig och ingen jästid. Så här bakar du en filmjölkslimpa på bara en timme!

filmjölkslimpa

Filmjölkslimpa är ett grovt, saftigt bröd som du enkelt bakar på bara en timme, tack vare att den inte behöver jäsa. Den görs på bikarbonat och ingen jäst används. Du kan fylla den med det du tycker är gott eller bara det du har hemma – exempelvis torkade aprikoser, lingon, riven morot, pumpafrön eller nötter. Den kan alltså bli riktigt nyttig och näringsrik. Och så går det ju på ett kick att baka den!

Brödet blir saftigt, mjukt – och förstås jättegott! 

Recept på filmjölkslimpa:

1 stor filmjölkslimpa

Det här behöver du:

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat 
  • 1 tsk brödkrydda
  • 1 dl hasselnötter 
  • 0,75 dl hackade torkade fikon
  • 0,75 dl hackade torkade aprikoser
  • 1 dl russin

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka fikon, torkade aprikoser och nötter grovt. Du kan även välja att inte ha med dem, eller välja annan torkad frukt, nötter m.m.
  3. Blanda alla ingredienser (spara 0,5 dl havregryn till garnityr) till en kladdig deg i en stor bunke.
  4. Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform så det sticker upp över kanten.
  5. Fyll formen med degen och strö över de sparade havregrynen.
  6. Grädda filmjölksbrödet i cirka 45 minuter i mitten av ugnen.
  7. Lägg ett bakplåtspapper över limpan efter halva tiden, särskilt om du ser att det börjar brännas på ovansidan.
  8. Klart!

Recept lånat från Receptfavoriter.se

Läs också: Baka knäckebröd med dill och västerbottensost

Filmjölkslimpan behöver inte jäsas

Anledningen till att det går att baka brödet utan jäst är att bikarbonat jäser om det finns syra i degen. Och just filmjölk är syrligt. Därför går det inte att ersätta filmjölken med vatten eller mjölk. Vill man ändå baka på mjölk eller vatten, måste bikarbonaten bytas ut mot bakpulver (i vårt recept behöver man ta dubbelt så mycket bakpulver, 4 teskedar). 

Kärt barn har många namn

Filmjölkslimpa kallas även snabblimpa på grund av den enkla, snabba tillagningen. Andra vanliga namn är bikarbonatbröd, lingonlimpa och skärgårdslimpa.

Visste du att …

På Irland bakas det traditionsenligt ”soda bread” till högtiden St Patrick’s Day. Den varianten är dock oftast gjord på kärnmjölk istället för filmjölk.

Foto: Marco Verch/Flickr, Creative Commons


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar