Se upp! Därför ska du aldrig låta pasta och ris stå framme

Hur länge kan man låta ris och pasta stå framme i rumstemperatur? Här är expertens svar!

Pasta och ris

Är det okej att ställa in kastrullen med pastaresterna i kylen efter att den stått framme en hel dag? Svaret är nej! 

Så här länge är det okej att pasta och ris står framme

Bacillus cereus är en bakterie som är vanlig i livsmedel så som ris och pasta. Bakterien kan föröka sig när maten förvaras i rumstemperatur och bildar under tiden ett gift (toxin) som bland annat orsakar illamående och kräkningar. 

– Har du låtit ris eller pasta stått framme i mer än ett par timmar, kan gift ha bildats. Det här giftet tål upphettning. Om du äter den maten finns det en risk att du blir matförgiftad, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket. 

Läs också: Koka ris rätt och minska arsenikhalten 

Svalna maten snabbt och ställ in i kylen 

– Minimera tiden på bänken, så inte bakterier får en chans att växa. Ett tips är att portionera ut riset i små behållare, så riset kyls ner så fort som möjligt, säger Åsa Rosengren. 

Det viktigaste är att du kyler maten och snabbt ställer in den i kylskåpet, om du vill spara den och äta vid ett annat tillfälle. Längst ner i artikeln delar vi med oss av ett smart tips för dig som vill kyla ner mat riktigt snabbt!

Bacillus cereus

  • Bakterie som finns naturligt i vår omgivande miljö, på till exempel växter och i jorden (vilket gör att den lätt kan hamna på de råvaror som vi använder i matlagning). 
  • Kan bilda sporer som är tåliga mot värme och torka. 
  • Bakterien kan bilda gift när den förökar sig och orsaka matförgiftning. 
  • Bakterien finns i så gott som alla sorters livsmedel. De livsmedel som kopplats samman med kräkningar är stärkelserika rätter som innehåller pasta, ris, potatis och nudlar.

Råd från Livsmedelsverket – så här minskar du risken att bli sjuk 

Genom att snabbt kyla eller frysa in matrester (eller tillagad mat som du inte planerar att äta direkt) minskar du risken att bli sjuk av Bacillus cereus. Kyls maten ner snabbt förhindras sporer att gro ut till växande bakterieceller. 

Du kan bland annat kyla maten snabbt genom att använda ett kallt vattenbad. Mat i volymer större än en halvliter kan svalna i ett kallt vattenbad. Byt vattnet frekvent för att hålla temperaturen i vattenbadet konstant kallt under hela avsvalningen. För mer tips om hur du kan kyla mat snabbt klicka här

Källa: Livsmedelsverket

Läs också: Därför ska du aldrig slänga pastavattnet!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar