8 lättskötta växter för en fin rabatt

Växter som är fina år efter år utan stora krav är värda att satsa på. Vi i villa har valt ut åtta perenner som passar bra ihop och som tillsammans bildar en tålig rabatt. Blommorna kan du plocka vackra buketter utav och dessutom lockar de fjärilar och bin.


8 lättskötta perenner

Läs även: Så blir du ett proffs på perenner!

1. Kärleksört

En torktålig fetbladsväxt som trivs i sol till halvskugga och som älskas av insekterna.

Blommar i augusti till oktober och finns i en mängd variationer och olika höjder upp till 50 cm. Beroende på sort kan blomfärgen variera från vit, lime, och ljus- till mörkrosa, och bladfärgen från ljusgrön till mörkt lila. En populär sort är ’Matrona’ med sina mörka blad och rosa blommor. De stadiga blomstjälkarna står länge i en bukett och är även dekorativa när de vissnat.

2. Jättedaggkåpa

En mycket härdig och tålig växt som passar bra i kanten av rabatten i både soliga och skuggiga lägen. Jättedaggkåpan blir 40 cm hög med blågröna blad och läckra limegröna blommor under juni-juli. Bildar snabbt stora bestånd eftersom den självsår sig lätt och är bra på att fylla ut tomrummen i rabatten.

3. Röllika

En torktålig växt för soliga lägen som snabbt breder ut sig i rabatten. Finns i olika höjder upp till 120 cm och med flata blomflockar på stadiga stjälkar och ett grågrönt bladverk med kryddig doft. Har en lång blomning mellan juni och september och finns i en mängd färger från vit till gul, rosa, röd och roströd.

4. Trädgårdsnäva

Det finns nävor för trädgårdens alla lägen. I rabatten är den en bra kantväxt och marktäckare som kan bli upp till 50 cm hög. Blommorna kan vara vita, blå, rosa eller lila och bladverket grönt till rödsvart. Sorten Rozanne ’Gerwat’ har utsetts till århundradets växt. Den blommar med stora blå blommor från juni till oktober.

5. Pion

Pionens blomningstid är underbar men kort, men det buskiga bladverket är också dekorativt i rabatten och får vacker höstfärg. Det finns mycket att välja bland i pionsläktet och blomningstiden är olika beroende på vilken art det är. Blommorna kan vara allt från enkla till väldigt fylliga och tunga och då behöver de stöd.

6. Blå bolltistel

Otroligt formstark växt med sina tuffa silverblå bollar som älskas av humlor och fjärilar. Trivs bäst i torra soliga lägen och kan bli upp till 150 cm hög. Blommar i augusti-september.

7. Röd solhatt

En riktig fjärilsväxt med stora blommor på stadig stjälkar, upp till 100 cm hög. Kommer från den soliga amerikanska prärien och klarar torka bra. Finns i en mängd färger, men härdigheten på många nya häftiga korsningar är inte lika bra som de äldre. Rosablommiga ’Magnus’ är en särskilt pålitlig sort. Blommar från juli-september.

8. Astilbe

Har ett vackert flikigt bladverk och blomplymer som finns i vitt, rosa, rött eller lila. Finns i många olika höjder, upp till 100 cm, och kan därför stå både längst fram eller längst bak i rabatten. Blommar under juli till augusti, har bra härdighet och trivs bäst i halvskuggiga lägen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar