Den enklaste varianten av ett solskydd kan vara ett parasoll som man flyttar med sig efter solen. De flesta moderna parasoller går fiffigt att vinkla mot solen. Välj storlek efter bord och uteplats. Och tänk på färgvalet.
Fönstermarkiser väljer man för att det behövs skugga inomhus. Men numera finns det härligt stora så kallade terrassmarkiser som ger välbehövlig skugga till hela altanen. Då får man ett uterum, helt utan väggar, mitt i grönskan och sommaren. Istället för en terrassmarkis kan man också välja ett så kallat taksegel. Taksegel sys i samma material som ett segel till en båt och om man vill kan man ta hela segelbåtskonceptet och montera vid altanen. Då riggas seglet på liknande sätt som ett segel på en båt och känslan blir luftig och ljus.
Ett taksegel har precis samma funktioner som en klassisk markis. Det skyddar mot sol och regn men släpper ändå igenom ljus. Man kan välja mellan olika montage, ett som går att rulla in eller fast montering som man låter stå hela sommarhalvåret. Taksegel sys på beställning av segelmakare.
Glöm inte heller världens bästa naturliga skugga. Trädskuggan. Inget kan i jämförelse ge samma ljuvliga svala upplevelse av sommarskugga som en lång siesta i hängmattan under päronträdets krona. Eller det stora tårtkalaset under blommande fruktträd en solig eftermiddag i maj. Men som sagt, ett träd tar några år att växa upp – och kanske din trädgård inte är så gammal ännu. Men plantera ett träd i år så har du gjort en livslång investering i din trädgård – och fortare än du anar kommer du kunna njuta av dess skugga.
Goda råd för solskydd utomhus
1. Investera i skugga. Har du en härlig altan så ska du också kunna utnyttja den. Och ett solskydd behövs – till och med i Sverige. Mitt på dagen när solen står som högst är solens ljus starkt. Då fungerar ett solskydd både som skydd mot ljuset och solens skadliga strålar.
2. Gör skuggan mobil. Den lilla altanen behöver kanske inget fast solskydd. Men se åtminstone till att ha en parasoll som du kan flytta runt efter solens rörelse på himlavalvet.
3. Färg? Randigt, rutigt eller enfärgat. Det är inte bara fråga om smak – det gäller ju också att det ska passa till huset. Försök att behålla lugnet i färgerna och välj en enhetlig färgskala, ton i ton med hus och omgivningar.
4. Underhåll. För bästa resultat följ tillverkarens rekommendationer. För lättare rengöring av alla typer av markiser, taksegel och parasoller brukar en mjuk borste och ljummet vatten med mild såpa räcka långt. Använd inte maskintvättmedel.
5. Extra skydd. För att skydda markisväven ytterligare så är kassettmarkiserna ett bra val, där markisväven ligger helt skyddad i markisen. Rulla in takseglet när det inte behövs, det varar längre utan onödig exponering av sol och vind.
6. Om du köper din markis av ett företag som är medlem i Svenska Solskyddsförbundet får du tre års skriftlig garanti. Glöm inte att begära kvitto! www.solskyddsforbundet.se.
7. Tips! Välj två kortare markiser istället för en lång, så får du större valmöjligheter.
5 råd inför köpet:
1. Anlita fackman.
2. Kläm och känn. Besök utställningar så du verkligen får veta vad du betalar för, konstruktionen som passar ert hus bäst och väven ni gillar mest.
3. Begär skriftlig garanti.
4. Ta hjälp med måttagning och råd på plats.
5. Budget. Hur mycket skall du investera? Billigaste tänkbara hittar du på byggvaruhuset, sen finns det märkesmarkiser av bättre kvalitet som kostar mer.
Köpinformation:
Classicum www.classicum.se
Harbo www.harbo.se
Ekerö Möbler www.ekeromobler.se
Sommarshopen.se www.sommarshopen.se
Riviera markiser & persienner ab www.riviera.se