Fem lättsådda blommor till din trädgård

Har du svårt att veta vilka blommor som är enkla att så och ta hand om? Vi har tagit fram fem blommor som gör din trädgård färgglad och fin. Här är våra bästa tips!

Lättsådda sommarblommor

1. Rosenskära

rosenskära

Rosenskära är en väldigt vacker sommarblomma med sina vita, gula och rosa färgklickar. Även fjärilar dras till den. Denna blomma önskar att växa på en varm och solig plats i trädgården. Rosenskära vill inte ha mycket gödsel, men vill ha regelbundet med vattning. Tänk på att vara försiktig och inte vattna hårt på blommorna, utan hellre vid marken. Blomman kan bli ganska hög, 75-100 cm, och kan behöva stagas upp med exempelvis bambupinnar. Du kan börja så blomman i maj. 

2. Solros

solros

Den snabbväxande solrosen kan direktsås under hela maj månad till början av juni månad. Denna blomma vill ha mycket vatten rätt så ofta, för att inte torka ut. Solrosen finns i många olika varianter, såsom olika höjder och färger. Den skapar höjd i rabatten och skyddar även andra växter från vindar. 

Tips! Vill du skapa en sommarkänsla inomhus? Solrosen är den perfekta prydnadsblomma som kan placeras i en vas, vara ensam eller i en tjusig bukett. 

3. Ringblomma

ringblomma

Den färgglada ringblomman kan direktsås mellan april och juni, och blommar ända till oktober. Denna blomma vill stå i ett soligt läge för att snabbt kunna växa till sig. För att behålla ringblommans fina blommor, klipp bort vissna för att få fler och finare. 

Tips! Ringblommans ätbara kronblad funkar utmärkt i sommarsallader och blommorna är även vackra i buketter. 

Läs också: Odla egna snittblommor – så gör du

4. Gurkört

gurkört

Gurkörtens kyliga blå blommor frösår sig lätt och kan därför komma tillbaka år efter år. Blomman är lättodlad och trivs bra i väldränerad jord på en solig plats. Gurkörten är en bra pollineringsväxt och är en favorit bland humlor och bin. Den kan direktsås i maj och ända fram till midsommar. 

5. Vallmo

vallmo

Vallmoblomman kan direktsås utomhus från maj månad till september månad. För att så blomman, börja med att vattna och för sedan ned fröna glest. Vallmoblomman är villig att fröså sig på platser där den trivs på. Det sägs att denna blomma inte gillar att bli skördad och användas som snittblomma. Däremot om du tar hand om den på rätt sätt, kan den leva i en vas upp till en vecka. Vallmoblomman passar perfekt i din rabatt om du vill ha en färgglad trädgård!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar