Gullranka – lättskött och snabbväxande klättrare för hemmet

Gullranka är en av våra vanligaste och tåligaste krukväxter. Den ger härligt frodig grönska och trivs på de flesta platser i hemmet. Så här sköter du om de vackra bladen!

Gullranka, Epipremnum aureum, är en klängväxt från Sällskapsöarna i Stilla Havet som blivit en populär krukväxt, eftersom den är så lättskött och lättplacerad. Växtens glänsande, hjärtformade blad kan antingen vara enfärgade gröna, eller gul- eller vitbrokiga. De är perfekta för att liva upp en tråkig vrå, och är dessutom bra på att rena luften. Så här lyckas du med den gröna växten!

gullranka
Foto: Sandra Martin/Unsplash

Gullranka – 5 skötseltips:

1. Placering

Gullrankan växer ganska snabbt, omkring 60 cm om året, och rankorna kan bli upp till fem meter långa! Därför kan du gärna låta den klättra upp på ett stöd eller hänga ner från en ampel eller hylla. Den kan stå både ljust, halvskuggigt, och med lite ljus – men undvik stark sol, då det kan ge bruna fläckar på bladen, och kallt drag. Rumstemperaturen bör ligga mellan 15–24 grader. Skaffar du en sort med brokiga blad så tänk också på att de får mer framträdande mönster vid ljus placering, medan de blir enfärgade i skugga. 

2. Jord och plantering

Trots att gullrankan växer fort har den inte så stort rotsystem, och en kruka på runt 15 cm i diameter fungerar bra. Den trivs i vanlig blomjord, som gärna kan vara blandad med en tredjedel grov sand för att få bättre genomsläpplighet. Ungefär vartannat år kan du plantera om gullrankan i ny jord.

3. Vatten och näring

Gullrankan vill gärna torka upp lite mellan varje vattning, och tycker inte om övervattning. Tillsätt gärna växtnäring i vattnet ungefär var tredje vattning, för att ge lite extra växtkraft. Och vattna mer sparsamt på vintern.

4. Beskärning

Vill du att plantan ska få ett buskigare växtsätt kan du hålla tillbaka den genom att beskära rankorna ovanför ett bladfäste. Stjälkarna förgrenar sig dock inte, så om du vill ha gullrankan fylligare vid basen kan du ta sticklingar och plantera ner runtom i krukan. 

Läs också: 10 lättskötta växter

sticklingar av gullranka
Foto: Sandra Martin/Unsplash

5. Så tar du sticklingar av gullranka

Klipp av cirka 10 cm långa bitar av rankorna med en sekatör eller vass kniv. Lägg snittet ovanför ett bladfäste på rankan, och skär sedan bort den nedersta delen av sticklingen, precis under ett bladfäste. Ta försiktigt bort alla blad på sticklingen, utom ett i toppen. Sätt sticklingen i vatten tills den har fått utväxta rötter. Plantera därefter i jord, och sätt gärna flera i samma kruka få en buskig planta. 

Är gullranka giftig?

Gullrankans blad bör varken ätas av människor eller husdjur eftersom de innehåller irriterande ämnen, som kan orsaka sveda i mun och svalg och ge magbesvär. Men det är ingen större fara, råkar man få i sig den är det dock bra att dricka lite vatten.

Läs också: Garderobsblomma – skötsel och tips


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar