Monstera – bästa tipsen för den frodiga djungelväxten!

Med en monstera får du härlig djungelfeeling hemma! Så här lyckas du med den populära och lättskötta krukväxten!

Från Mexikos tropiska regnskogar kommer den vackra monsteran, där den klättrar högt med stöd av andra växter. De stora hjärtformade bladen med sina djupa flikar gör monsteran till en spännande krukväxt som, rätt placerad, blir till en vacker skulptur i hemmet. Den är anspråkslös och lättskött, det enda den kräver är lite utrymme, och inte alltför starkt ljus. Här har vi samlat allt du behöver veta för att få monstera att trivas!

vattna monstera

Lyckas med monstera – 5 bra tips! 

1. Plantera i stor kruka

Plantera växten i en stor kruka med blomjord. Är det inget hål i botten på krukan kan du grunda med lite lecakulor för att få bättre dränering. Se till att plantan står stabilt i jorden och tryck till ordentligt runt om. I takt med att plantan växer behöver den planteras om i en ny större kruka. 

2. Placera din monstera lagom ljust

Monsteran passar bra i rum med fönster åt öst, väst och norr, och kan med fördel placeras en bit in i rummet där den kan sträcka ut sig. Däremot ska man undvika att ställa den vid solgassande söderfönster, där den lätt får fula fläckar på bladen. 

Läs också: Svärmorstunga – en lättskött favorit för hemmet

damma monstera
De unga bladen är blanka och alldeles hela. Bladen med de djupa flikarna utvecklar plantan på en gren först efter ett två till tre hela blad. 

3. Damma av bladen

Monsteran är varken krävande när det gäller vatten eller näring, och tål att jorden torkar upp lite mellan vattningarna. Vill du pyssla om den kan du gärna duscha bladen med blomsprutan, och ha i lite flytande krukväxtnäring i vattenkannan då och då.

De stora bladen behöver dammas av ibland. Håll ena handen under bladet och stryk försiktigt av ovansidan med en fuktig trasa. Vill du få bladen extra skinande kan du spreja på bladglans som finns i att köpa i växtbutiker. 

stödja monstera
När plantan blir större behöver den stödjas eller beskäras. 

4. Ge den stöd

Monstera växer ganska snabbt, och eftersom den har stora blad behöver den lite utrymme. Efter ett tag blir bladverket ganska tungt och obalanserat. För att få styrsel på den kan man stödja upp den med exempelvis grövre bambupinnar. Vill du hålla den mindre, går det bra att beskära den, och då klarar den sig utan stöd. Klipp då av stjälkarna precis ovanför ett bladfäste. De långa luftrötterna som hänger ner kan du också klippa av, för monsteran klarar sig bra utan dem. 

Ta stickling av monstera

5. Ta sticklingar av monstera

Monstera är väldigt lätt att föröka. Enklast är att klippa av en stjälk under ett bladfäste och sätta den i vatten. Det dröjer inte länge innan den har fått nya rötter, och då kan du plantera den i ny jord.

Sticklingar av ovanliga monsteror kan inbringa höga belopp på auktioner. En stickling av Monstera Adansonii Variegata såldes till exempel på Tradera för 17 555 kr under hösten 2020. 

Monstera variegata ’Half Moon’ .

Visste du att

… det även finns vitspräckliga monsteror? 

Läs också: Torkade blommor – trenden som håller i vasen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar