Torkade blommor – trenden som håller i vasen!

Vill du ha något hållbart och vackert i vasen? Inred hemmet med torkade blommor! Så här lyckas du!

Torkade blommor syns i allt från trendiga magasin och inredningsbutiker – till brudbuketter. Och det är inte så konstigt med tanke på det ökade hållbarhetstänket, för torkade snittblommor står sig ju fina väldigt länge.

Förutom att sätta dem i vas, kan du till exempel använda dem i kransar eller till vackra bordsdekorationer. Och det är också väldigt fint att göra buketter med en blandning av färska och torkade blommor, för att skapa spännande kontraster.

Varför inte torka och återvända en del av fredagsbuketten? Det går bra att torka blommor direkt i vasen.

Var får jag tag i torkade blommor?

Har du inga blommor, kvistar, prydnadsgräs eller annat i den egna trädgården som passar att torka kan du förstås leta i naturen – eller gå till floristbutiken. Där kan du även hitta fina exotiska växter att torka som till exempel banksia, eukalyptus och pampasgräs. 

På många ställen går det också att köpa buntar med färdigtorkade blommor, som du kan sätta ihop till personliga arrangemang. 

Rustik skönhet! Här syns pampasgräs och judas silverpenningar i vasen till vänster och havreax till höger. På hösten finns det gott om växter i naturen som har vackra fröställningar.

Torka blommor – så gör du:

1. Använd blommor som ser fina ut och inte har börjat vissna. Skördar du dem utomhus, välj en solig eftermiddag, då blommorna är som torrast. Ta bort bladen från stjälkarna, de skrumpnar lätt ihop när de vissnar.

2. Ett enkelt sätt att torka blommor är i en vas. Häll lite vatten i botten, och sätt i stjälkarna så att de nuddar vattnet. Se till att de inte pressas mot varandra.

Vill du bevara blomfärgen bättre kan du istället hänga blommorna upp och ned, på en mörk och torr plats. Börjar blommorna sloka i vasen är det också bäst att hänga upp dem. 

3. Vänta i ungefär två veckor, tills blommorna har torkat. 

4. Spreja ett tunt lager med hårspray över, så bevarar blommorna formen bättre, och skräpar ner mindre. 

Att torka blommor upp och ned på en mörk plats bevarar färgen bäst!

Bra blommor att torka

Här är några trädgårdsväxter som går utmärkt att torka: Hortensia (under hösten), blodtopp, brudslöja, solboll, kärleksört, röllika, judas silverpenningar, vallmokapslar, blåklint, blå bolltistel, blodamarant, kronärtskocka, risp, rysk martorn, rosen- och jätteeternell, pampasgräs, rävsvans, trädgårdsmålla, miskantusgräs, harsvans, blomstermorot, slöjsilja, darrgräs, alpmartorn, ageratum, havre- och veteax.

Assymetriska kransar är trendigt! Här med bland annat torkade rosor, rysk martorn och eukalyptus.

Läs också: Odla egna snittblommor – så gör du!

Vilka blommor passar inte att torka?

Blommor med mjuka, saftiga stjälkar, som tulpan, lilja och ranunkel, ruttnar och tappar kronbladen när de vissnar, så de passar inte så bra att torka. Övermogna blommor är också svåra att torka eftersom de lätt faller sönder.

Tips!

  • Ställ inte de torkade blommorna i ett soligt fönster, då bleknar de snabbare. 
  • Damma av blommorna genom att blåsa på dem försiktigt med en hårfön. 
Bohemisk brudbukett med torkade blommor. Och hortensior – som är populära att torka.

Källa: Impecta fröhandel, Blomverket.se, Herhour.com, Blombruket.se

Läs också: Så anlägger du en äng i trädgården


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar